Nagyvilág

Megelőzhető lett volna a virginiai vérfürdő

Már jóval a virginiai műszaki egyetemen elkövetett mészárlás előtt utaltak jelek a később tettes, a dél-koreai Cso Szjung Huj veszélyességére – jelentette szerdán az amerikai média.

A gyilkossá vált 23 éves diák angolprofesszora, Lucinda Roy a CNN amerikai hírtelevíziónak elmondta, hogy már mintegy másfél éve felfigyelt a fiúban forró dühre, ami aggodalommal töltötte el, ezért kiemelte csoportjából, és külön oktatta tovább.


Tim Kaine virginiai kormányzó bejelentette, hogy független vizsgálatot indít az ügyben. Ennek során elsősorban azt próbálják kideríteni, hogy mennyiben követett el baklövést a rendőrség és az egyetem vezetése, amikor a tanárok utalásai és a későbbi tettes feltűnő viselkedése ellenére nem vették elég komolyan a figyelmeztető jelzéseket.

Szöulban a kormány válságtanácskozást tartott arról, hogy milyen következményei lehetnek a tragédiának az Egyesült Államokban élő koreai közösségre. Ro Mu Hjon elnök reményének adott hangot, hogy az ottani koreai közösség az Egyesült Államok minden polgárával együtt „bölcsen” fogja kezelni ezt a traumatikus élményt.


Köszönt, majd lőtt


A dél-koreai sajtó részletesen beszámolt a virginiai ámokfutásról. „Jó napot, hogy vagytok?” – köszöntéssel szólította meg állítólag Cso Szjung Huj majdani áldozatait egy túlélő visszaemlékezése szerint, amelyet a Jungang Ilbo szöuli napilap ismertetett szerdai számában.

„Arcát álarc fedte, és mélyen szemébe húzta barna ellenzős sapkáját. Szemüveget viselt és egy golyóálló mellényhez hasonló fekete valamit” – idézte fel kórházi ágyán Park Csang Min dél-koreai mérnökhallgató.



Megelőzhető lett volna a virginiai vérfürdő 1

Gyertyás virrasztást tartottak a diákok lemészárolt társaikért (fotó: MTI/EPA)


A mellkasán és karján megsebesült, 27 éves szemtanú elmondta, hogy körülbelül tizenöten lehettek az előadóteremben, amikor a későbbi tettes „két pisztollyal és sok lőszerrel” belépett. „Tüzet nyitott a professzorra, azután elkezdett ránk lövöldözni. Egy szempillantás alatt rémálommá vált” minden – közölte a fiatalember, aki elöl ült, és az első lövések eldördülésekor azonnal földre vetette magát.


Elmondása szerint nem is érezte, amikor a golyók eltalálták. A tettes ezután átment egy másik terembe, ahol németórát tartottak.


Zöldkártyával jutott fegyverhez


Cso Szjung Huj 1992 szeptemberében telepedett le szüleivel az Egyesült Államokban. A család a Virgina állambeli Centreville-ben telepedett le. Cso zöldkártya-tulajdonos volt, vagyis szabadon élhetett és dolgozhatott az Egyesült Államok területén, sőt szabadon vásárolhatott kézifegyvert.


A Chicago Tribune című lap értesülése szerint Cso az utolsó időszakban egyre erőszakosabb és szeszélyesebb lett. Az újság úgy tudja, egy alkalommal kisebb tüzet okozott a diákszállóban, s lányokat kezdett titokban követni. A nyomozók azt gyanítják, a diák egy időben gyógyszert szedett depresszió ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik