Nagyvilág

Tízezrek a pápa születésnapján

Hívők tízezrei vettek részt a XVI. Benedek 80. születésnapja és pápává választásának második évfordulója alkalmából rendezett szentmisén vasárnap a római Szent Péter téren.

A misén Angelo Sodano, a bíborosi kollégium dékánja – volt vatikáni államtitkár – mondta el a születésnapi köszöntő beszédet és méltatást. Az alkalomra a világ minden tájáról érkeztek bíborosok és más egyházi vezetők. Az ünnepi istentiszteleten részt vett Edmund Stoiber bajor tartományi miniszterelnök több más német kereszténydemokrata politikus kíséretében, akárcsak az egyházfő bátyja, Georg Ratzinger.

Az ünnepi eseményre számos zarándok érkezett a római katolikus egyházfő szűkebb hazájából, Bajorországból is a Szent Péter térre, kétszázan közülük a hegyivadászok hagyományos viseletében. A pápa szokatlanul személyes hangú szentbeszédében utalt életének állomásaira. Azért gyűltünk itt össze, hogy mert lezárult életem egy hosszú szakasza – mondta XVI. Benedek.

Külön kitért családjára és barátaira. “Köszönöm Istennek, hogy átélhettem, mit jelent a család…Köszönöm Istennek, hogy mélyen megtapasztalhattam, mit jelent az anyai jóság…Köszönöm Istennek testvéreimet, akik egy életen át híven és segítően álltak és állnak mellettem. Köszönöm Istennek a barátokat és a segítőket, akikkel megajándékozott.”

Felidézte azt is, milyen érzések töltötték el, amikor 1951-ben Péter és Pál napján pappá szentelték a freisingi dómban. Berlinben Angela Merkel kancellár jelenlétében ugyancsak szentmisén emlékeztek meg XVI. Benedek születésnapjáról. A pápa szülőhelyén, a bajorországi Marktlban is szerepel istentisztelet a neves évfordulóra összeállított programok között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik