Nagyvilág

Törökország elnapolta a tárgyalásokat a Nabuccóról

A partnerség jövőjéről majd a május 6-án záruló francia elnökválasztás után döntünk, aszerint, hogy miként alakul a francia politika – mondta a török energiaügyi minisztérium egy nevének elhallgatását kérő illetékese csütörtökön a Reuters hírügynökségnek.

A török kormány azért neheztel Franciaországra, mert a francia parlament tavaly törvényt fogadott el, amely szerint büntetendő tagadni, hogy az anatóliai örmények tömeges legyilkolása 1915–1917 között népirtás volt.

A török álláspont szerint a török fennhatóság ellen lázadó örmények etnikai villongásokban vesztették életüket, miközben törökök is sokan elestek, és az áldozatok száma jóval kisebb volt a 1,5 milliós nyugati becsléseknél.

A Nabucco az EU-energiapolitika szóbeli támogatását élvező tervezet földgázvezeték építésére, körülbelül 4,6 milliárd eurós költséggel, Törökországból Bulgárián, Románián és Magyarországon át Ausztriába. A vezetéken közép-ázsiai és iráni földgáz érkezne, valamelyest csökkentendő az EU ráutaltságát az orosz földgázra.

A Bulgargaz, a román Transgaz, a Mol és az OMV korábban már jóváhagyta a félállami Gaz de France részvételét a tervezetben. Az ugyancsak francia Total magán olajtársaság bevonásáról kezdett tárgyalások egyelőre megfeneklettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik