Nagyvilág

Bush utolsó reménye Irakban

David Petraeus tábornok, az Irakban harcoló amerikai erők új parancsnoka lát biztató jeleket a bagdadi helyzetben, de további „látványos" terrorakciókra is számít. A tábornokra úgy tekintenek, mint Bush utolsó reményére, aki megakadályozhatja a polgárháború szélére sodródott országban tomboló erőszakot.

David Petraeus tábornok, aki csütörtökön első ízben tartott sajtótájékoztatót azóta, hogy átvette a csapatok vezénylését, kijelentette: túl korai felismerni a jelentős tendenciákat, de már van néhány biztató jel. Az amerikai és iraki erők folytatják a biztonsági terv végrehajtását, ami még hónapokba telik, és „el kell ismerni, hogy biztosan lesz még néhány szenzációs támadás” – mondta.

A terrortámadások célja, hogy polgárháborút robbantsanak ki Irakban, ezért létfontosságú, hogy az iraki vezetők megakadályozzák a felekezetközi konfliktus elfajulását – mondta a tábornok, aki a múlt hónapban került az amerikai expedíciós erők élére George Bush elnök új iraki politikájának végrehajtására, s ahhoz 21 500 fős erősítést kap.

Petraeus újabb 2200 katonai rendőr Bagdadba vezénylését is kérte a washingtoni védelmi minisztériumtól. Robert Gates tárcavezető szerdán elmondta: a tábornok azzal indokolta kérését, hogy az iraki fővárosban az utóbbi időben jelentősen megszaporodott a fogva tartottak száma, ezért biztonságos őrzésükhöz szükséges az erősítés. Gates szerint az újabb katonai rendőri egységgel kiegészítik a 21 500 fős kontingenst, amelynek Irakba küldését George Bush amerikai elnök januárban jelentette be. Jelenleg 141 ezer amerikai katona teljesít szolgálatot Irakban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik