Nagyvilág

Összeesküvés-elmélet a nyitrai lány ügyéről

A szlovákiai sajtóban közel három hónap elteltével egyre több találgatás jelenik meg Malina Hedvig történetével kapcsolatosan.

Malina Hedvig, a nyitrai magyar diáklány – tényleges vagy állítólagos – megverettetésének esetét a közvélemény máig rejtelmesnek találja, és nemzetiségi hovatartozástól nem függetlenül az emberek egyik része a lánynak hisz, mások pedig a rendőrségnek.

Az ügyet a minap a szlovák közszolgálati televízió oknyomozó riportja firtatta, és tett fel számos, a rendőrségi nyomozás furcsaságaira is rámutató kérdést. Több szlovákiai lap, szerdán a Pozsonyban megjelenő Új Szó írt a „kis szlovákiai összeesküvés-elméletről”. A lap emlékeztet rá, hogy „a sajtóban már felröppentek a találgatások a hazai (szlovák) titkosszolgálat akciójáról, amelynek az lett volna a célja, hogy minden magyart, aki szlovák nacionalista incidensekről számol be, eleve hazugnak tüntessen fel, de sokan azt is valószínűnek tartják, hogy épp ellenkezőleg: a magyar nacionalisták akarták lejáratni Szlovákiát.”

„Ebbe a képbe illene a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) elnökének, Toroczkai Lászlónak a ténykedése az ügyben” – írja az Új Szó, és emlékeztet arra, hogy a HVIM-nek szlovákiai tagjai is vannak. Hozzáteszi azonban, hogy mindez csak spekuláció.

„Ahhoz, hogy megtudjuk a teljes igazságot, az elejétől kezdve a tettesek után kellett volna nyomozni, és nem a lány szavahihetőségét cáfolni, mert félő, hogy mostanra sok fontos nyom eltűnt, számos apró részlet ki sem derült, és a csúsztatások, féligazságok hálójából már soha senki nem fogja kibogozni az egyetlen igazságot” – fejezi be a pozsonyi magyar napilap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik