Nagyvilág

Pokolgép robbant egy koszovói szerb kávézóban

Pokolgépet – más források szerint kézigránátot – dobtak Koszovó északi részében egy szerb kávéházra szombat este. Ketten súlyosan megsérültek.

A Kosovska Mitrovica-i Dolce Vita kávéházban elkövetett támadás után egy albán nemzetiségű tinédzsert vett a rendőrség őrizetbe. A támadás után több száz szerb gyűlt össze a város szerbek és albánok lakta részeit elválasztó hídon, hogy tiltakozzon a merénylet ellen. A városban 500 ENSZ-rendőr és francia NATO-katonák is járőröznek. Kórházi források szerint két szerb súlyosan megsebesült a támadásban.

Egy brit ENSZ-rendőr szintén megsebesült, de csak könnyebben. A hivatalosan Szerbiához tartozó tartomány 1999 óta ENSZ-közigazgatás alatt áll, amióta a NATO-csapatok kiűzték onnan az etnikai tisztogatással vádolt szerb erőket. A város az albánok és szerbek közötti legsúlyosabb összecsapások színhelye volt az 1998-1999-es háború idején. Belgrádban Vojislav Kostunica kormányfő „az albán terroristákat és az őket nap mint nap aktívan vagy passzívan bátorító nemzetközi közösséget” okolta a támadásért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik