Nagyvilág

Izrael mélyen behatol Libanonba

Mélyen be fog hatolni Dél-Libanonba az izraeli hadsereg és hetekig ellenőrzése alatt tartja a területet – döntött az izraeli biztonsági kabinet. Az izraeli légierő folytatta a Hezbollah állásainak bombázását, ugyanakkor jelezte, hogy mégis hajlandó lenne tárgyalni a fogolycseréről.

Az izraeli közszolgálati rádió, az izraeli hadsereg rádiója és egy névtelenül nyilatkozó magas rangú kormányilletékes szerint a szárazföldi erők egészen a Lítáni folyóig, harminc kilométeres mélységben bevonulhatnak Libanonba. Egy vezető munkapárti képviselő közvetve megerősítette, hogy a hadsereg a Lítáni folyóig készül előrenyomulni: „Nem napokról van szó, hanem hosszabb időről, de nem is hónapokról” – válaszolta Efraim Szne az izraeli rádiónak, amikor a hadművelet időtartamáról kérdezték.

„A cél nem az, hogy elfoglaljuk Libanont” – hangsúlyozta Szne, hozzátéve: a cél kézben tartani a területet, amíg egy nemzetközi erő érkezik az izraeli–libanoni határra. Két másik kormányilletékes viszont azt mondta, hogy kisebb terület, a határtól számítva mintegy hét kilométer széles sáv elfoglalásáról határozott a hétfő este, zárt ajtók mögött tanácskozó biztonsági kabinet.

A légi csapások is folytatódnak

Libanoni határtelepülések ellen hajtott végre légi csapást kedden Izrael, egy nappal azt követően, hogy bejelentette, felfüggeszti a légitámadásokat a dél-libanoni területek ellen – közölték libanoni biztonsági források és szemtanúk. Állításuk szerint izraeli harci gépek Dél-Libanonban támadták Bajjada és Manszúre településeket.


Az Egyesült Államok korábban rábírta Izraelt, hogy a nemzetközi felháborodást kiváltó, 54 polgári személy halálával járó kanai bombázást követően 48 órára függessze fel a légitámadásokat. A szüneteltetést hétfő hajnalban – helyi idő szerint két órakor – jelentették be. Izrael ugyanakkor folytatta tüzérségi támadásait és légi csapásait Kelet- és Dél-Libanonban, ahol csapatai a szárazföldön harcba álltak.

Izrael közölte: fenntartja jogát, hogy bombázza a Hezbollah síita szervezet rakétakilövő állásait, valamint hogy légi támogatást nyújtson Libanonban harcoló csapatainak. Izrael azt is kilátásba helyezte, hogy kiterjeszti és mélyíti támadásait a Hezbollah fegyveresei ellen, amíg a nemzetközi erőket nem telepítik a térségbe.


Hajlandóak a fogolycserére?


Izrael a tűzszüneti megállapodás keretében mégis hajlandó tárgyalni a fogolycseréről – írta a Háárec izraeli napilap kedden kormányzati és katonai forrásokra hivatkozva. A források szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken fog kiadni tűzszüneti felhívást, amely a legkorábban szombaton léphet életbe.


A lap emlékeztet arra, hogy Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a két izraeli katona fogságba esésekor ugyanarra az álláspontra helyezkedett, mint pár nappal korábban egy másik katona gázai elrablásakor, vagyis hogy Izrael nem tárgyal fogolycseréről. Ebben Izraelt megerősítette a nyolcak szentpétervári csúcsértekezlete is, amely az izraeli foglyok feltételek nélküli szabadon engedését kérte.


Kormányzati és katonai források most viszont azt mondták a lapnak, hogy a tűzszüneti tárgyalások során nehéz lesz kitartani ezen álláspont mellett. A források szerint Izrael beleegyezne az illegális fegyvertartásért bebörtönzött Abu Amra Mamad és egy másik libanoni szabadon engedésébe, de palesztin foglyokat nem bocsátana szabadon.Nem engedik el Szamír Kuntart sem, aki egy izraeli családot és egy rendőrt ölt meg 1979-ben. Egy 2004-ben lebonyolított fogolycsere alkalmával az a megállapodás született, hogy Kuntar csak az eltűnt izraeli repülősről, Ron Aradról szóló információkért cserébe szabadulhat csak ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik