Külföld

Közfelkiáltással fogadták el a Székely Nagygyűlés autonómia-kiáltványát

admin
admin

2006. 03. 15. 15:14

Közfelkiáltással fogadta el szerdán délután a Székely Nagygyűlés autonómia-kiáltványát Székelyudvarhelyen a rendezvényre összesereglett tömeg.

Csapó I. József, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke olvasta fel a jelenlévőknek az SZNT kiáltványát, amely a székelyföldi autonómia ügye mellett foglalt állást. A dokumentum hivatkozik az Egyesült Nemzetek 1993-ban szervezett Konferenciájának Bécsi Deklarációjára, amely szerint az önrendelkezés minden népnek joga – így a székelységnek is. Megemlíti azt is, hogy az Európai Parlament az önkormányzás és a szubszidiaritás elveinek megfelelő védelmi intézkedéseket ír elő az erdélyi magyarság, a székelység számára, de a romániai hatóságok ennek figyelembe vételére sem hajlandók.

Még korábbra tekintve vissza, a kiáltvány felidézte, hogy az 1919-es Párizsi Kisebbségi Szerződésben Románia, valamint a Szövetséges és Társult Hatalmak autonómiajogot garantáltak a székelységnek. A kiáltvány szerint azonban a román állam az alkotmányra hivatkozva ma még népszuverenitásuk gyakorlásától, a helyi népszavazástól is eltiltja a székelyeket.


„Nem akarunk továbbra is kiszolgáltatottságban, alárendeltségben élni! A történelmi hagyományok alapján területi önkormányzásunk ősi jussunk, e nélkül szülőföldünkön meg nem maradhatunk és erről soha le nem mondunk!” – olvasható a kiáltványban. Eszerint e közösség a demokrácia eszközeivel kíván küzdeni alapvető jogaiért, demokratikus megoldásokat vár problémájára.


A nagygyűlés felszólította Románia parlamentjét és kormányát: tartsa be a vállalt nemzetközi kötelezettségeket és garantáljon a szülőföldjén őshonos székely közösség számára teljes és tényleges egyenlőséget, Románia parlamentje pedig hagyja jóvá Székelyföld Autonómia Statútumát!


Az Európa Tanács 1334/2003. számú határozata szerint az alkotmányba foglalt nemzetállami minősítés túlhaladott értelmezés – olvasható a továbbiakban a dokumentumban, amely szerint ez nem lehet akadálya a területi autonómiának. „Az illetékes hatóságok mégis a nemzetállami tételre hivatkozva utasítják vissza Székelyföld újralétesítését és autonómiáját! Ebben az esetben töröljék az alkotmányból a nemzetállam kifejezést!” – áll a kiáltványban, felszólítva az Európai Uniót is, hogy orvosolja a 86 évvel ezelőtt elkövetett „jogfosztást”, és tegye Románia csatlakozási feltételévé Székelyföld autonóm közigazgatási régió létrehozását. Az ENSZ-től pedig azt várják a székelyek, hogy gyakoroljon felügyeletet Székelyföld autonóm státusának rendezése felett.


A felolvasás után Csapó I. József felszólította a jelenlévőket, hogy közfelkiáltással fogadják a dokumentumot, és hangosan kiáltsák: “Autonómiát Székelyföldnek – Szabadságot a székelységnek!”. Ezzel a nagygyűlés elfogadta a kiáltványt.


Tőkés: Basescu Koszovó-elképzelése a példa


Ezt megelőzően a nagygyűlésen nagy tapssal fogadták Tőkés László református püspöknek, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének a beszédét. Tőkés kifejtette: nincs igazuk azoknak, akik a székely autonómia hallatán „szeparatizmusról” beszélnek. Hiszen – mint hangsúlyozta – nem lenne reális követelés a mai körülmények között a határmódosítás. Ehelyett Tőkés a „területért autonómiát” elvet hangsúlyozta, arra utalva, hogy míg a románok annak idején területet kaptak, a magyaroknak autonómiát kellene kapniuk.


A püspök emlékeztetett Traian Basescu román államfőnek a koszovói rendezést érintő elképzeléseire, melyek szellemében autonómiát javasolt e területnek. Tőkés példaként hozta azt is, hogy Chisinau autonómiát adott a gagauzoknak, s ugyanezt ajánlotta fel Transznisztriának, hogy az ne szakadjon el Moldovától. Hasonlóképpen kellene megadni a romániai magyarság számára is az autonómia kérdését – vélte Tőkés.


A történész autonómia-példákat említett


Raffay Ernő történész a nagygyűlésen mondott beszédében a történelemből vett példákat az autonómiára vonatkozóan. Egyebek között megállapította: ha Magyarország kormánya is olyan céltudatos lenne, mint a román kormány, nagyon büszke lenne rá. Emlékeztetett: a román külpolitika meghirdetett célja, hogy stabilizáló szerepet töltsön be a térségben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.