Külföld

EU alkotmány: 2009 lehet az új cél?

admin
admin

2006. 02. 23. 17:54

A 2009-es időpontot kell célul kitűzni az európai alkotmány elfogadására - mondta csütörtökön a Budapesten tartózkodó luxemburgi külügyminiszter.

A jelenlegi EU-elnök, Ausztria komoly figyelmet fordít a kérdésre, bízom a következő félévben soros elnök, Finnország aktivitásában, és meg kell nézni, mit tesz majd a német uniós elnökség 2007-ben. Fontos tényező lesz persze, mi lesz a választások után Franciaországban – jelentette ki Jean Asselborn, miután Somogyi Ferenccel tárgyalt.A luxemburgi külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy eddig tizenöt tagország – köztük Luxemburg és Magyarország – ratifikálta az európai alkotmányos szerződést, és Franciaország és Hollandia utasította el.

Jean Asselborn hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak szüksége van az alkotmányra ahhoz, hogy meghatározó szerepet játszhasson a világpolitika színpadán. A Somogyi-Asselborn megbeszélés egyik központi eleme a balkáni térség volt, ezen belül is a bővítés különböző aspektusai és a koszovói rendezési folyamat. Somogyi Ferenc arról beszélt, hogy a magyar-luxemburgi kapcsolatok jól fejlődnek, a problémamentes politikai, kulturális együttműködés mellett azonban jobban mutatna egy aktívabb gazdasági-kereskedelmi kapcsolatrendszer. A kétoldalú külkereskedelmi forgalom tavalyi adatai némi csökkenést mutatnak az előző évihez képest, kedvező tény ugyanakkor, hogy luxemburgi érdekeltségű befektetések is történnek Magyarországon, bár nem nagy számban.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.