Nagyvilág

Sugárzás-veszély egy csecsen üzemben

Csecsen ügyészek bűnügyi vizsgálatot indítottak azt követően, hogy egy grozniji város vegyi üzemében "katasztrofális" mértékű radioaktív sugárzást mutattak ki.

Az ügyészek szerint a sugárzás, mely egy helyen a megengedett mérték 58 000-szerese volt, veszélyt jelent a régió központjában, Groznijban élőkre. Az ügy olyan félelmeket is keltett, hogy a radioaktív hulladékot a hadsereg akár piszkos bomba előállítására is felhasználhatja – írja a BBC.

A jelentés szerint az üzemet az 1999-es orosz bombázás óta nem biztosították. A városban a felkelők évek óta szeparatista harcot folytatnak az orosz erők ellen. Többek között moszkvai repülőjáratok elleni bombatámadásokkal, a beszláni mészárlással, és a moszkvai színházban történt túszejtéssel is őket vádoják.


Nem tesznek biztonsági lépéseket


A csecsen ügyészekmegállapították, hogy a radioaktív anyagokat nem tárolták megfelelően a Grozniji Vegyi Üzemben, melyet a Csecsen Olaj-és Vegyi Gyár üzemeltet, és ez katasztrofális radioaktív szituációhoz vezetett. A vizsgálat eredményének ellenére az üzem vezetősége semmilyen biztonsági intézkedést nem foganatosított, és nem távolította el a káros sugárzó anyagot. A jelentések szerint 27 és 29 közé tehető a gyárban található sugárzó anyagok száma, melyek közül a kobalt-60 nevű izotóp különösen veszélyes.

A radioaktív felhő, mely az 1986-os csernobili atomerőműben történt robbanás során szabadult fel, egy most közzétett tanulmány szerint feltehetően négyezer ember haláláért felelős. A most vizsgált grozniji üzem egyik raktárában mért sugárzás a Csernobilben mértnek a fele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik