Nagyvilág

Formális elnökválasztás Kazahsztánban

A választók döntő többségének támogatásával várhatóan ismét Nurszultan Nazarbajevet választják meg Kazahsztán elnökének vasárnap. Az országot 17 éve irányító politikus nem demokratikus irányítási módszereiről ismert, de az életszínvonal érezhetően emelkedik.

Az amerikai Intermedia kutatóintézet szerint Nazarbajev a voksok 71 százalékára számíthat, míg négy kihívója egyenként legfeljebb a voksok 2 százalékát kaphatja.

Nemzetközi megfigyelők az előző elnökválasztást sem szabadnak, sem pedig tisztességesnek nem nevezték; most Nazarbajev azt állítja, hogy a voksolás „példátlanul demokratikus körülmények között” folyik. Ezzel együtt az államilag ellenőrzött média nem sok kampányolási lehetőséget adott az ellenzéki jelölteknek – írja a BBC.

Elemzők szerint a jelentős olajtartalékkal rendelkező ázsiai köztársaság gazdasága az elmúlt években – elsősorban a külföldi befektetések nyomán – páratlan fejlődésnek indult, így az 1989-től 1991-ig első titkárként, azóta elnökként kormányzó Nazarbajev újabb hét évet tölthet a hatalom csúcsán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik