Nagyvilág

Václav Klaus visszatérne az unió gyökereihez

Az Európai Unió (EU) mintegy húsz évvel ezelőtti modelljéhez való visszatérést javasolja Václav Klaus cseh államfő a szervezet lehetséges jövőjével foglalkozó esszéjében.

Klaus a Lidové Noviny címú prágai lapban azt javasolta, hogy az új integrációs szervezet alapvetően az egyes országok kormányainak önkéntes együttműködésén alapuljon, s nem lenne nemzetek feletti rendszer, tehát a központi döntési jogkörök a minimumra csökkennének. Ezt jelzi az általa javasolt új név is: Európai Államok Szervezete (EÁSZ).

A cseh államfő a “Hozzunk létre egy más Európai Uniót” című egész oldalas írásában úgy véli: fel kell hagyni “az Európa Állam”, illetve “az európai állampolgár”, “az európai himnusz” elképzelésekkel, amelyet állandóan sugalmaznak nekünk.

“Sok mindent, ami az elmúlt húsz évben született, meg kell majd szüntetni” – szögezi le Klaus, aki évek óta az európai integrációs szervezet mai formájának határozott ellenzője és kritikusa. Az Európai Államok Szervezetét alapvetően az egyes államok alkotnák, s nem közvetlenül az állampolgárok, ahogy arra a jelenlegi európai alkotmány törekedett.

A legfontosabb dolgokban konszenzuson alapuló döntéseket kellene meghozni. Mindezek ellenére az új szervezetnek is szüksége lenne valamiféle alkotmányos dokumentumra. Ennek azonban tükröznie kell azokat a tapasztalatokat, amelyeket a jelenlegi dokumentum franciaországi és hollandiai elutasítása után lezajlott viták fogalmaztak meg.

“A senki által közvetlenül nem irányított és nem szervezett folyamat jobb belső európai kapcsolatokat teremt, mint a legjobban gondolkodó politikusok” – állítja a cseh államfő.

“Liberális demokratikus politikai rendszerre van szükségünk, amely megköveteli a polgári elvet, s amely össze van kapcsolva az embereknek a saját államuk iránti természetes lojalitásával és a nemzeti öntudat elementáris érzésével” – szögezi le Klaus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik