Nagyvilág

Lefújják a brit referendumot

A BBC nem hivatalos információi szerint Jack Straw külügyminiszter hétfőn jelenti be a brit parlament alsóházában, hogy nem támogatja a jövő év tavaszára tervezett EU-s népszavazás kiírását.

A brit közszolgálati televízó meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a kormány már eldöntötte a népszavazás lefújását, vagy legalábbis elhalasztását.

A referendumot az előzetes terveknek megfelelően 2006. tavaszán tartották volna meg, ám az uniós alkotmány francia és holland elutasítása nyomán határozatlan időre elhalasztják azt. Legalábbis Jack Straw külügyminiszter ezt készül bejelenteni június 6-án az alsóházi képviselők előtt.

Eközben az MTI tájékoztatása szerint az Európai Unió alkotmányának mérlegelésére szólított fel ismételten Nagy-Britannia, annak ellenére, hogy a német és francia vezetők kiálltak a ratifikációs folyamat folytatása mellett.

A brit kormányfő szóvivője hangoztatta, hogy az Európai Tanács június 16-17-i találkozója előtt “mérlegelési időszakra” lenne szükség. Tony Blair kormánya még nem közölte, mi lesz azzal az alkotmány elfogadásával kapcsolatos népszavazással, amelyet a jövő év elejére terveztek. Sokak véleménye szerint már bizonyos, hogy a referendumot lefújják. A britek óvakodnak jobban beavatkozni az uniós ügyekbe, számukra ráadásul még nehezebb lenne egy “igen” szavazatot elérni, főleg azután, hogy az unió két alapító tagja elutasította azt.

Schröder német kancellár és Chirac francia köztársasági elnök a francia és a holland elutasítás ellenére az európai alkotmány ratifikálásának folytatását szorgalmazta, miután több mint két órán át tárgyalt vasárnap a berlini kancellári hivatalban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik