Közélet

Finoman befenyítette Orbánt a Harvard

Harvard (harvard, harvard egyetem, )
Harvard (harvard, harvard egyetem, )
A Harvard vezetője és rengeteg volt miniszter és akadémikus is tiltakozott a lex CEU elfogadása ellen. Hamarosan kiderül, érdekli-e Orbán Viktort a tudományos élet felhördülése.

Drew Gilpin Faust levelét megírta, a CEU miatt panaszkodott Orbán Viktornak és Szemerkényi Réka bukóban lévő washingtoni magyar nagykövetnek. A Harvard Egyetem elnökének nyílt levelét a Közép-európai Egyetem oldalán is lehozták.

Kiemelte, támogatja a CEU küzdelmét, és a tegnapi tüntetés szónokaival egybecsengően azt közölte, az akadémiai szabadságot veszélyezteti a törvénytervezet. Hozzátette azt is, a CEU az elmúlt huszonöt évében globális hírnévre tett szert, annyira minőségien oktatják itt a társadalom- és bölcsészettudományokat.

Nem mellékesen azt írja, mesterképzéseit és doktori programját elismeri New York állam, az USA államközi felsőoktatási bizottsága, valamint a magyar hatóságok is.

Sorolja a CEU erényeit, a képzés sokszínűségét és világszintű elismertségét, majd felsorolja, kik és hogyan garantálják, hogy a legodaillőbb jelölt legyen a CEU rektora. Az utolsó láncszem a legérdekesebb, ez a magyar köztársasági elnök. Az egyetem tehát Faust szerint egy elismert intézmény, és szerinte a magyar kormány veszélyes precedenst állítana más országok elé, ha tényleg hatályba lépne a jogszabály. Így zárja:

Tiszteletteljesen sürgetem a kormányt, hogy tartsa szem előtt a kárt, amit ez a törvénykezés tehet Magyarország jól megalapozott nemzetközi akadémiai hírnevében és a kapcsolatában az európai partnereivel és az Egyesült Államokkal.

Bajnainak, Solanának se tetszik

Mindeközben az Külföldi Kapcsolatok Európai Tanácsának honlapján is megjelent egy sok aláírós nyílt levél, amiben ismertetik a jogszabályt, és kicsit kevésbé udvariasan elemzik a helyzetet. Orbán szavaival ellentétben, miszerint a fair feltételekről van itt szó, a törvény egyértelműen a Közép-európai Egyetemre lett szabva. Szerintük ez egy támadás az európai akadémiai szabadság ellen.

Hozzátették, az Európai Unió külügyminiszterei kiálltak az ellen, hogy Törökországban és Oroszországban is egyetemeket jelentéktelenítettek el vagy zártak be, szóval ha nem akarnak hipokriták lenni, ezúttal is jelezniük kéne fenntartásaikat. Ezért felhívják az EU kormányainak, vezetőinek, valamint az Európai Bizottságnak a figyelmét arra, hogy erősen ítéljék el a kormány támadását az akadémiai szabadság ellen, és tartassák be Orbánnal az EU alapszerződésének vonatkozó pontját.

Az aláírók között az akadémikusokon, tudósokon kívül korábbi miniszterek, miniszterelnökök is vannak. Ott van Javier Solana korábbi NATO-főtitkár és Alexander Stubb egykori finn kormányfő, de Bajnai Gordon volt magyar miniszterelnök neve is olvasható.

Az Európai Bizottság kutatási, tudományos és inovációs biztosa, Carlos Moedas is közölte, rengeteg aggódó hívást kapott a CEU-ügy miatt, valamint közölte, Magyarország EU-s kötelezettsége az oktatás biztonságának fenntartása. Miután hosszan méltatta a CEU eredményeit, közölte, az Európai Bizottság vizsgálatot indít, hogy megfelel-e a jogszabály az uniós jognak.

A Közép-európai Egyetem ellehetetlenítését egy hét alatt zongorázta le a kormány. A Soros György alapította, világhírű intézményről egyik napról a másikra elkezdte harsogni a kormány és a kormánypárti média, hogy szabálytalanul működik, de mivel nem találtak komoly szabálytalanságot, alkottak rá egy törvényt, ami ha hatályos lesz, akkor tényleg törvénytelen lesz a CEU működése (előírnák a külföldi campust és az államközi megállapodást a működésről). Emiatt a hétvégén és kedden is tüntetések voltak a fővárosban, az előbbi békés, az utóbbi dulakodósabb lett. A CEU-sztoriról itt olvashatja cikkeinket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik