Közélet

Bárány Tibor: Kétszáz tanárt nem rúghatnak ki

A CEU-törvény tegnapi elfogadása miatt sztrájkra hívja az egyetemi oktatókat: legalább kétszáz társat keres, akikkel, véli, elérheti, hogy a parlament visszavonja a Közép-európai Egyetemet likividáló jogszabályt. Villáminterjú a BME oktatójával.

A kollégája, Máté András sztrájkolna önnel, „ha ettől Orbán elmenne a p….ba, de erre esély sincsen”. Ugyanis: „Ez egy hősi gesztus, de valszeg nagyon sokba kerül és nem sokat ér. A várható kimenetele az, hogy három hónap múlva belátjuk az eredménytelenséget és abbahagyjuk. Ez nekem direktbe, azonnal nyolcszázezer forint + a jövőre megállapítandó nyugdíjamon is meglátszana.” Mindezt az ön sztrájkra hívó Facebook-bejegyzése alatti kommentek között olvasni. Mit üzen Máté Andrásnak?

Andrásnak, aki egyébként hozzám hasonlóan filozófus, sőt egyik legnagyszerűbb tanárom volt, azt tudom mondani: ne aggódjon, ha elegen leszünk, nem fogják őt sem elküldeni. Direkt fogalmaztam úgy, hogy akkor lesz sztrájk, „amennyiben országosan legalább kétszáz oktató csatlakozik hozzám, akik közül legalább húszan az én egyetememen, legalább ketten az én tanszékemen dolgoznak”. Kétszáz embert nem lehet kirúgni.

200+20+2

“Én, Bárány Tibor, a BME GTK Szociológia és Kommunikáció Tanszékének oktatója 2017. április 10-étől határozatlan ideig nem vagyok hajlandó ellátni az oktatási, kutatási, adminisztratív és egyéb munkahelyi teendőimet, mindaddig, amíg a magyar országgyűlés vissza nem vonja a lex CEU néven elhíresült törvényt — amennyiben országosan legalább 200 oktató csatlakozik hozzám, akik közül legalább 20-an az én egyetememen (BME), legalább 2-en az én tanszékemen dolgoznak (Szociológia és Kommunikáció Tanszék). (Ha nem leszünk elegen, a tiltakozás más módjait fogom választani.)
Amennyiben csatlakoznál a kezdeményezéshez, kérlek, oszd meg ezt a posztot a saját adataiddal (név, egyetem, tanszék), és írj a következő címre: ceuvalvagyunk@gmail.com.
Amennyiben hírét vinnéd a kezdeményezésnek, kérlek, oszd meg ezt a posztot.”

Legföljebb nem egyszerre.

Ha az országban kétszáz ember kiesik, lefagy az ország felsőoktatása, ha egy egyetemről húsz ember kiesik, lefagy az egyetem, ha egy tanszékről két ember kiesik, lefagy a tanszék.

Az apránként levadászástól, a karrierben hátrébb sorolódástól nem tart?

Nem vagyok hajlandó ilyentől félni. Amúgy nálunk, a Műegyetemen az erős kari autonómia miatt szinte lehetetlen bárkit is politikai okból elbocsátani, és ez senkinek nem is áll szándékában.

Máté András szerint „Egy egynapos, vagy akár kétórás, de látványos, magas részvételű sztrájk többet érne”.

Lehet, hogy igaza van. De én igazából nem sztrájkot akarok, hanem azt, hogy a parlament visszavonja a lex CEU-t, amihez a sztrájk kilátásba helyezése tűnt a legjobb eszköznek. Egyelőre ott tartok, hogy vasárnap estig dőljön el, vagyunk-e elegen. Ha leszünk, üljünk le beszélgetni.

Bárány Tibor: Kétszáz tanárt nem rúghatnak ki 1
Fotó:Hámori Zsófia

Miről?

Egyebek mellett arról, ha sztrájkra, pontosabban polgári engedetlenségre kerül a sor, bemenjünk-e az egyetemre. Van, aki már most azt javasolja, menjünk, beszélgessünk kötetlenül a hallgatókkal az egyetemi autonómiáról, meg arról, mi az a CEU, s mit jelent egy egyetem kormányzati vegzálása. Mások szerint tiltakozásunknak kizárólag akkor van ereje, ha teljesen felfüggesztjük a munkát. Megint mások azt hangoztatják, nem totális, hanem rendszeres, heti két-három napra kiterjedő munkabeszüntetés kell. Én a legerősebb verzióval nyitottam, hadd derüljön ki, ki mennyire elszánt.

Most akkor sztrájkot vagy polgári engedetlenséget szeretne?

A sztrájkot komoly egyeztetésnek kell megelőznie, be kell jelenteni, satöbbi, de erre nincs idő, hiszen tegnap elfogadták a törvényt. Ha most azonnal nem teszünk valamit, későbbi semmi értelme.

Tegnap hirdette meg az akciót. Ma darabra holt tart a 200+20+2?

Kaptam számos levelet, melyben az áll, “csatlakozom”, néhányan hozzátették: “de névvel majd csak akkor vállalom fel, ha leszünk elegen”.

Szóval vannak páran, de nincsenek elegen.

Tizenöt-húsz százaléknál tartunk. De hallom, számos tanszéken folyik az agyalás.

Az ön tanszékéről megvan már a minimum két csatlakozó?

Nálunk egy valaki mondta, hogy dilemmázik, sokak szerint viszont nem így kéne tiltakozni, mert csak a hallgatókkal szúrunk ki. Miközben a mi tanszékünk volt az országban a második, mely kiadott egy a CEU-val szolidaritást vállaló nyilatkozatot, ami ugye azt jelenti, hogy egyformán gondolkodunk a CEU-ról, de mást tartunk célravezető tiltakozási formának.

Ön is olyan messze tekint, mint Máté András kollégája?

Milyen messze?

Bárány Tibor: Kétszáz tanárt nem rúghatnak ki 2
Fotó:Hámori Zsófia

Ő polgári engedetlenkedne, „ha ettől Orbán elmenne a p…ba”. Ön is kormányt buktatna, vagy megelégszik azzal, ha maradhat Pesten a CEU?

Ez az ügy a CEU-ról szól.

Másnak meg Orbánról.

A tegnapi tüntetésen sok Fidesz-szimpatizánst is láttam. Aminek az a magyarázata, hogy az Orbán-kormány taktikai hibát követett el, rálépett még a saját értelmisége tyúkszemére is.

Taktikai? Az egyik értelmezés szerint nem tehetett mást: Putyin kérésére vágja el a CEU torkát. Ugyanis az orosz elnököt zavarja, hogy az orosz liberális ellenzék több vezetője Soros egyetemén végzett.

Vonzó magyarázat. Hiszem magam is.

Akkor a sztrájk alatt akár mehetnének tüntetni a Kreml elé.

Nem merészkedünk a nagypolitika szintjére.

Még egy csúcsértelmiségi is eltekint a szélesebb kontextustól?

A CEU ügyét nem akarom összekapcsolni a kormányzattal, mert csak az amúgy a jelenlegi hatalommal szimpatizáló egyetemi emberek támogatásával van esély a törvény visszavonására kényszeríteni a parlamentet. Azzal, hogy a kormány a legsikeresebb magyar egyetemet próbálja megsemmisíteni, elértünk arra a pontra, ahonnét lehetetlen tovább hátrálni.

Ön nyelvhasználatból írta a doktori disszertációját. A kormány hogyan használja a nyelvet?

Állandó ellenségképgyártás zajlik. Az egyik leghatékonyabb kifejezés a migráns, a másik a sorosozás. Egy olyan embercsoport és egy olyan személy, amiről és akiről az átlagmagyarnak nincs sok fogalma, így a kommunikáció tetszőleges gonosz tulajdonságokkal ruházhatja föl, hogy aztán az összes szorongásunkat belevetítsük ezekbe a démonokba. Így működik a Fidesz kommunikációja, nem nagy truváj, viszont rettentően veszélyes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik