Közélet

Az ügyvédeknél is beindult a szervezkedés a lex CEU miatt

24.hu
24.hu

2017. 04. 05. 14:24

Korábban a témában:

Karsai Dániel ügyvéd a Facebookra kitett posztjában (a teljes poszt a cikk alján olvasható) nyilvánosságra hozta azt a levelét, amelyet Bánáti Jánosnak, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének címzett, és hasonló levelet fog küldeni Réti Lászlónak, a Budapesti Ügyvéd Kamara elnökének is. Karsai számos érvet felsorakoztat amellett, hogy miért kell tiltakozni a CEU-t ellehetetlenítő, kedden elfogadott törvény ellen – na meg az azáltal teremtett bizonytalanság sem tartható. (Felsőoktatási tanárok sztrájkra buzdítanak.)

Az elfogadott jogszabály nyilvánvalóan és durván korlátozza az egyetemi autonómiát, és ezen okból ugyancsak egyértelműen és durván alaptörvény-ellenes is.

Az ügyvédi eskünk kötelez, hogy a magyar Alaptörvényhez és főként annak valódi alkotmányos szellemiségéhez hűek legyünk. Úgy vélem, eljött az a pont, amikor eskünket komolyan véve sem egyénenként, sem mint ügyvédi kollektíva nem hallgathatunk. Alkotmányos jogállamban ugyanis teljességgel elfogadhatatlan, hogy vélt vagy valós kormánykritikus hangokat erőszakkal elhallgattassanak. Jelen esetben ez ráadásul együtt jár a szabad tudományos gondolkodás és az egyetemi autonómia elfogadhatatlan korlátozásával is.

Karsai felkéri az ügyvédi kamara elnökét, tegye meg a szükséges lépéseket a lex CEU megakadályozása érdekében. Így például írjon nyílt levélben forduljon Áder János államfőhöz, hogy az kérjen alkotmánybírósági normakontrollt, ajánljon fel ügyvédi segítséget a CEU-nak, akár beadvány megfogalmazásában is vegyenek részt.

nemsokára új ügyvédi törvény fog megszületni, mely értelemszerűen alapvetően befolyásolja hivatásrendünk jövőjét. Ugyanakkor ne legyenek illúzióink – éppen magunk védelme érdekében kell most határozottan fellépnünk, ugyanis semmi garancia nincs arra, hogy ma vagy holnap nem az ügyvédek válnak ellenséggé.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.