Közélet

Lázár radikálisnak nevezte a Fideszt

Akkora interjút adott, hogy már kár is Kormányinfót tartania.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter gigainterjút adott a 168 Órának. A civilek vegzálását azzal magyarázta, hogy a Fidesz radikális, a kormány megfontolt. Mivel Orbán Viktor nemcsak miniszterelnök, hanem pártelnök is óhatatlanul adódott a kérdés: megfontolt vagy radikális volt-e, amikor tavaly decemberben Soros és az általa szimbolizált erők kiszorításáról beszélt. Lázár János ezt érdemben nem minősítette, azt mondta, a kormány nem harcol a civilek ellen, csak azt szeretné, ha minden választó betekinthetne a külföldi pénzből a magyar közéletben részt vevő szervezetek munkájába.

A programról a kormányban érdemi vita még nem volt, de a céljaink világosak. Jól látható, hogy a befolyásolás kérdése sok nyugati országban napirenden van, hiszen a felek egymást vádolják beavatkozással. Orosz hekkertámadásoktól hangos Amerika, befolyásolási kísérletektől Európa, de elég csak a romániai választások kapcsán megjelent híreket áttekinteni. Bár az ötlet kapcsán kirobbant viták során folyton felmerül a személye, mégis, többről van szó, mint Soros Györgyről.

A miniszter cáfolta, hogy Németh Szilárdnak a kormányfő jelölte ki az új célpontot. (Ez furcsa, mert korábban a kormányszóvivő a civilek ellen meghirdetett háború kapcsán az Orbán-interjút ajánlotta a Reuters figyelmébe – a szerk.)

Szerinte a nemzeti oldal hagyományosan érzékeny erre a témára, a civilek elszámoltathatósága kapcsán pedig világossá tette, ő sem tartja egészségesnek, ha az ellenzék helyett a civilek – választói felhatalmazás nélkül – gyakorolnak kontrollt a végrehajtó hatalom felett. Arról, hogy ilyen alapon jöhetnek majd az újságírók is, nyugtatott, mondván, ez a terület jobban szabályozott, mint a civileké. Cáfolta, hogy a Fidesz csak addig védte a jogvédőket, amíg neki is fontos ügyek mellé álltak.

Ez a kérdés nem arról szól, hogy valaki a kormány ellen vagy mellette politizál. Az, aki a magyar emberek életének befolyásolására külföldről pénzt kap, tárja fel a pénz származását és annak célját. Sok olyan érdekvitát láttunk már, amikor például az alternatív energiát támogató mozgalmak befolyásolják egy országban a régi energiavállalatok sorsát, miközben előbbiek mögött is állhatnak gazdasági érdekcsoportok. Mi nem mondunk ítéletet, csupán lehetőséget akarunk adni mindenkinek, hogy a teljes háttér megismerésével maga alakíthassa ki a saját véleményét és döntését.

Amikor újságírók mosolyogtak egy miniszteren

El is magyarázták neki, azon mosolyogtak, mert mégiscsak olyan emberek köteleznék a civilek vezetőit vagyonbevallásra, akik az elmúlt években nemigen tudták a vagyonbevallásukat rendesen elkészíteni. Rogán Antalnak hónapról hónapra nőtt a Pasa parki ingatlanja, L. Simon László pedig nem tudta eldönteni, a feleségéé vagy az övé-e egy vagyontárgy. (Részlet a beszélgetésből.)

Helyes, hogy a politikai közélet bizonyos szereplőinek kötelező a vagyonnyilatkozat.

Következmények nélkül.

A magyar vagyonnyilatkozati szabályozás az egyik legszigorúbb Európában.

A lebukott képviselők számára nem járt szigorú következménnyel a csalás.

2018-ban a választók döntenek rólunk. E műfajban a következmények négyévente esedékesek. Annak, aki részt vesz a politikában, akármilyen minőségben, vállalnia kell a nyilvánosságot. Az arculat civil, de a hang a politikáé.

Lázár János ezt követően sem hátrált meg, hiába az ellenérvek (putyini recept, izraeli módszer), be kellett érni azzal, hogy a kormány nem zaklat, nem takarít el senkit, csak átláthatóságot szeretne, bármit is beszélnek a kormánypárti képviselők.

A kormány javaslata nem arról szól, hogy bárki korlátozni akarná ezen mozgalmak működését. Nem értem, mivégre az idegesség. (…) Németh Szilárd elképzelése és szóhasználata nem esik egybe a kormány ízlésével és terveivel.

„Marx letéve, maradt A tőke”

A nagyinterjú további részéből kiderült, hogy nem a gazdaság az ingatag, hanem az ellenzék. Hosszan sorjáztak is a kormányzati sikert igazoló adatok, a miniszter pedig nem látott kormányzati hibát sem az oktatásügyben, sem a médiapiac átalakításában.

A kormánynak nincs médiája, saját kockázatukra magyar vállalkozások vettek újságokat. Miért nem a baloldali tőketulajdonosoktól kérik számon a passzivitásukat, azoktól, akik húsz éven át a szocialista kormányok haszonélvezői voltak, most meg ülnek a pénzükön és a kisujjukat sem mozgatják az eszme érdekében? Marx letéve, maradt A tőke.

Szerinte komoly kockázatot vállaltak a jobboldali üzletemberek (Andy Vajna, Habony Árpád, Mészáros Lőrinc), a kereskedelmi tévék híradói és az újságok már nem befolyásolják döntően a közhangulatot. A miniszter szerint kizárólag kiadói döntés volt a Népszabadság megszüntetése, azzal viszont ő sem értett egyet, ahogy a lap egykori dolgozóival elbántak. A döntéshez nem volt köze a kormánynak. Lázár János az állami megbízások kapcsán arra nem tudott válaszolni, lehet-e propagandaeszköz a köztévé, azt viszont határozottan cáfolta, hogy ipari méretű a korrupció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik