Belföld

Németh csak Orbán hadüzenetét tolmácsolta

Németh Szilárd és Kovács Zoltán (Array)
Németh Szilárd és Kovács Zoltán (Array)
A civileknek szóló fenyegetés valójában a kormány hivatalos álláspontja.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese nyíltan hadat üzent a civileknek, de az ötlet nem Németh Szilárd fejéből pattant ki – írtuk korábban és ezt megerősítette a kormányszóvivő is, akit a Reuters e-mailben kérdezett. Kovács Zoltán – hosszas magyarázkodás helyett – a hírügynökség figyelmébe ajánlotta a 888.hu tavalyi interjúját, amelyben a miniszterelnök már kitért a civilekre.

Orbán Viktor akkor azt mondta, Soros Györgyöt 2017-ben kiszorítják az európai országokból, a civil szervezeteket pedig vizsgálatnak vetik alá, mert meg akarják tudni, kiknek az érdekeit képviselik. A kormányfő körmönfont akciótervnek nevezte, hogy Amerika korábban

NGO-kon, alapítványokon, civil szervezeteken, médián keresztül akarta érvényre juttatni saját érdekeit; és ezt Soros Györgyön keresztül látta megvalósíthatónak.

Orbán Viktor azt jósolta, hogy – Trump győzelme után – 2017 azért fog Soros Györgyről fog szólni, mert a logikus válasz a kialakult helyzetre, hogy minden országból ki akarják majd szorítani.

Ezt már most lehet érzékelni Európában. Felderítik, honnan jöttek a pénzek, milyen titkosszolgálati összefüggések vannak, milyen NGO-k milyen érdekeket képviselnek. A következő év Soros és az általa szimbolizált erők kiszorításáról fog szólni. 

A Reuters idézi azt is, hogy a TASZ a Fidesz-alelnök keddi bejelentésére azt válaszolta, egy cseppet sem ijednek meg. A célkeresztbe került jogvédők korábban (az egyébként egykor Soros-ösztöndíjas) Orbán Viktort is védték. A Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) is folytatják munkájukat Magyarországon, a kormány hiába ellenzi a tisztességesebb, elszámoltathatóbb társadalmakért folytatott missziójukat. 

Németh egyébként szerdán pontosította, kik ellen harcol a Fidesz. Felsorolta, hogy melyek azok a szervezetek (Társaság a Szabadságjogokért, Helsinki Bizottság, Transparency International), amelyeket vissza kell szorítani, mert „mindenféle legimitációs részvétel nélkül akarnak beleszólni a nagypolitikába”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik