Belföld

Orbán néhány éve még azoktól kért segítséget, akiket most el akar tüntetni

A Fidesz frakcióvezető-helyettese nyíltan hadat üzent a civileknek. Nyilván ez az ötlet nem Németh Szilárd fejéből pattant ki, már a Guardian is arról írt, hogy a külföldi támogatásban részesülő magyarországi civilszervezetek attól tartanak, ők lehetnek az Orbán-kormány újabb „harcának” célpontjai.

Az egyik olyan szervezet, amit a kormány el akar tüntetni a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért), akikhez Orbán Viktor tíz éve még segítségért fordult. Az Index azt írjaOrbán ellen személyiségi jogi pert indítottak 2007-ben. Első fokon nem volt védője, maga járt el az ügyében, másodfokon viszont már a TASZ-hoz fordult.

A miniszterelnök arról beszélt akkor, hogy a rendőrök a 2006-os események alatt utasítást kaptak arra, hogy brutálisan menjenek neki a tüntetőknek, ezért perelte Orbánt az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.

Schiffer András akkor a TASZ ügyvédjeként dolgozott. Az Index megkérdezte Schiffert, aki emlékszik, hogy a TASZ ügyvivő testületében egyhangú döntés született arról, hogy vállalják Orbán ügyét, mert az ügyben hittek, mindegy volt nekik, hogy ki a személy.

Azért vállaltuk el Orbán Viktor jogi képviseletét, mert évek óta szeretnénk elérni a joggyakorlatban annak a tisztázását, hogy a közhatalmi szerveknek van-e jó hírük. A TASZ álláspontja szerint a közhatalmi szervek állítólagos jó híre nem korlátozhatja a politikai viták szabadságát

– mondta akkor Schiffer a TASZ ügyvédjeként.

Most azt nyilatkozta, megnyerték a pert ugyan, de sajnos nem sikerült ezt a jó hírneves dolgot kimondatni a bírósággal, de szerencsére ez a gyakorlat elmúlt, a Fidesz alatt nem emlékszik olyanra, hogy minisztériumok jó hírnév megsértéséért pereltek volna.

A saját perére talán még emlékszik a miniszterelnök

– zárta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik