Lázár János sajtótájékoztatója
Közélet

Lázár radikálisnak nevezte a Fideszt

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 01. 19. 11:06

Akkora interjút adott, hogy már kár is Kormányinfót tartania.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter gigainterjút adott a 168 Órának. A civilek vegzálását azzal magyarázta, hogy a Fidesz radikális, a kormány megfontolt. Mivel Orbán Viktor nemcsak miniszterelnök, hanem pártelnök is óhatatlanul adódott a kérdés: megfontolt vagy radikális volt-e, amikor tavaly decemberben Soros és az általa szimbolizált erők kiszorításáról beszélt. Lázár János ezt érdemben nem minősítette, azt mondta, a kormány nem harcol a civilek ellen, csak azt szeretné, ha minden választó betekinthetne a külföldi pénzből a magyar közéletben részt vevő szervezetek munkájába.

A programról a kormányban érdemi vita még nem volt, de a céljaink világosak. Jól látható, hogy a befolyásolás kérdése sok nyugati országban napirenden van, hiszen a felek egymást vádolják beavatkozással. Orosz hekkertámadásoktól hangos Amerika, befolyásolási kísérletektől Európa, de elég csak a romániai választások kapcsán megjelent híreket áttekinteni. Bár az ötlet kapcsán kirobbant viták során folyton felmerül a személye, mégis, többről van szó, mint Soros Györgyről.

A miniszter cáfolta, hogy Németh Szilárdnak a kormányfő jelölte ki az új célpontot. (Ez furcsa, mert korábban a kormányszóvivő a civilek ellen meghirdetett háború kapcsán az Orbán-interjút ajánlotta a Reuters figyelmébe – a szerk.)

Szerinte a nemzeti oldal hagyományosan érzékeny erre a témára, a civilek elszámoltathatósága kapcsán pedig világossá tette, ő sem tartja egészségesnek, ha az ellenzék helyett a civilek – választói felhatalmazás nélkül – gyakorolnak kontrollt a végrehajtó hatalom felett. Arról, hogy ilyen alapon jöhetnek majd az újságírók is, nyugtatott, mondván, ez a terület jobban szabályozott, mint a civileké. Cáfolta, hogy a Fidesz csak addig védte a jogvédőket, amíg neki is fontos ügyek mellé álltak.

Ez a kérdés nem arról szól, hogy valaki a kormány ellen vagy mellette politizál. Az, aki a magyar emberek életének befolyásolására külföldről pénzt kap, tárja fel a pénz származását és annak célját. Sok olyan érdekvitát láttunk már, amikor például az alternatív energiát támogató mozgalmak befolyásolják egy országban a régi energiavállalatok sorsát, miközben előbbiek mögött is állhatnak gazdasági érdekcsoportok. Mi nem mondunk ítéletet, csupán lehetőséget akarunk adni mindenkinek, hogy a teljes háttér megismerésével maga alakíthassa ki a saját véleményét és döntését.

Amikor újságírók mosolyogtak egy miniszteren

El is magyarázták neki, azon mosolyogtak, mert mégiscsak olyan emberek köteleznék a civilek vezetőit vagyonbevallásra, akik az elmúlt években nemigen tudták a vagyonbevallásukat rendesen elkészíteni. Rogán Antalnak hónapról hónapra nőtt a Pasa parki ingatlanja, L. Simon László pedig nem tudta eldönteni, a feleségéé vagy az övé-e egy vagyontárgy. (Részlet a beszélgetésből.)

Helyes, hogy a politikai közélet bizonyos szereplőinek kötelező a vagyonnyilatkozat.

Következmények nélkül.

A magyar vagyonnyilatkozati szabályozás az egyik legszigorúbb Európában.

A lebukott képviselők számára nem járt szigorú következménnyel a csalás.

2018-ban a választók döntenek rólunk. E műfajban a következmények négyévente esedékesek. Annak, aki részt vesz a politikában, akármilyen minőségben, vállalnia kell a nyilvánosságot. Az arculat civil, de a hang a politikáé.

Lázár János ezt követően sem hátrált meg, hiába az ellenérvek (putyini recept, izraeli módszer), be kellett érni azzal, hogy a kormány nem zaklat, nem takarít el senkit, csak átláthatóságot szeretne, bármit is beszélnek a kormánypárti képviselők.

A kormány javaslata nem arról szól, hogy bárki korlátozni akarná ezen mozgalmak működését. Nem értem, mivégre az idegesség. (…) Németh Szilárd elképzelése és szóhasználata nem esik egybe a kormány ízlésével és terveivel.

„Marx letéve, maradt A tőke”

A nagyinterjú további részéből kiderült, hogy nem a gazdaság az ingatag, hanem az ellenzék. Hosszan sorjáztak is a kormányzati sikert igazoló adatok, a miniszter pedig nem látott kormányzati hibát sem az oktatásügyben, sem a médiapiac átalakításában.

A kormánynak nincs médiája, saját kockázatukra magyar vállalkozások vettek újságokat. Miért nem a baloldali tőketulajdonosoktól kérik számon a passzivitásukat, azoktól, akik húsz éven át a szocialista kormányok haszonélvezői voltak, most meg ülnek a pénzükön és a kisujjukat sem mozgatják az eszme érdekében? Marx letéve, maradt A tőke.

Szerinte komoly kockázatot vállaltak a jobboldali üzletemberek (Andy Vajna, Habony Árpád, Mészáros Lőrinc), a kereskedelmi tévék híradói és az újságok már nem befolyásolják döntően a közhangulatot. A miniszter szerint kizárólag kiadói döntés volt a Népszabadság megszüntetése, azzal viszont ő sem értett egyet, ahogy a lap egykori dolgozóival elbántak. A döntéshez nem volt köze a kormánynak. Lázár János az állami megbízások kapcsán arra nem tudott válaszolni, lehet-e propagandaeszköz a köztévé, azt viszont határozottan cáfolta, hogy ipari méretű a korrupció.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.