Közélet

Kiállnak kollégái a Tényekben megtámadott újságíró mellett

A hvg.hu felelős szerkesztője szerint nem egyszerű vagdalkozás, hanem fenyegetés és megfélemlítési kísérlet zajlik.

Megfélemlítő támadássorozatot indított az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában lévő TV2 a hvg.hu munkatársa, Gergely Zsófia ellen – véli a megtámadott újságíró munkáltatója. A hvg.hu szerkesztősége a leghatározottabban visszautasítja a torzításokra épülő karaktergyilkosság-kísérletet és kiáll kollégája mellett – írták.

Börtönbe küldené a TV2

Nagy Iván Zsolt felelős szerkesztő szerint szombaton este még csak szóra sem méltó próbálkozásként kezelték a csatorna tendenciózus anyagát, amelyet még szánalmasabbá tett az a hiba, amellyel kínos helyzetbe hozták Gergely Zsófia névrokonát. A Tények szerkesztőségét azonban a baki, és annak visszhangja sem állította le, vasárnap még szabadságvesztés lehetséges kiszabását is emlegették az újságíróval szemben.

A felelős szerkesztő szerint ez nem egyszerű vagdalkozás, hanem fenyegetés, egy újságíró megfélemlítésének kísérlete, amit a leghatározottabban visszautasítanak és kiállnak Gergely Zsófia mellett, aki megítélésük szerint sem szakmai, sem etikai normát nem vétett.

Meg se keresték a „rejtőzködő” újságírót

Gergely Zsófia arra reagált, hogy a Magyar Idők, majd erre hivatkozva a TV2 azt állította: úgy tudósított a csatorna és Spéder Zoltán közötti perről, hogy jelen sem volt. Ez egyáltalán nem igaz, sőt, még külön végzést is kellett hozni vele kapcsolatban, részben a TV2 ügyvédjének köszönhetően, aki kifogásolta, hogy az újságíró a nyilvános tárgyaláson teljesen szabályosan fényképeket készít. Az ügyvéd nem járult hozzá ahhoz, hogy nyilvánosan mutassák, miközben arról érvelt, hogy miért lehet lesifotókat készíteni Spéder Zoltánról.

Egy rövid tárgyalás volt, amelyről úgy számoltak be, hogy nem voltak jelen, de nem is állították, hogy azon részt vettek volna. A döntésről, miszerint a Tények manipulatív riportja miatt 5,7 millió forint sérelemdíj illette meg Spéder Zoltánt, a jelenlévő jogász tájékoztatása alapján számoltak be.

Vasárnap a Tényekben azt is állították Gergely Zsófiáról, hogy „rejtőzködik”, miközben a TV2 meg se próbálta vele felvenni a kapcsolatot. Szerinte a csatorna azért is próbálkozhatott a lejáratásával, mert miután a  Spéder-perben első fokon rekordmagas sérelemdíjat szabott ki a törvényszék, elküldött egy kérdéssort, amelyben azt firtatta, hogy az ítéletbe foglaltan is tendenciózus, manipulált anyag készítői számíthatnak-e szakmai felelősségre vonásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik