Közélet

Volt, aki tizenkétszer írta alá MSZP népszavazási kezdeményezését

24.hu
24.hu

2016. 07. 28. 16:32

Korábban a témában:

Megírtuk, hogy elbukta az MSZP az állami földekről szóló népszavazás kezdeményezését.

Az NVI csütörtökön közleményben tudatta, az aláírásokat még egyszer leellenőrzik, és az így véglegesített számokkal fordulnak a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amely határozatban állapítja majd meg az ellenőrzés eredményét, mely ellen a Kúriához lehet fordulni jogorvoslatért.

Gőgös Zoltán szocialista politikus magánszemélyként nyújtotta be a földügyi népszavazási kérdést, amely így szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?.

Gőgös Zoltán korábban úgy nyilatkozott, hogy 28 250 aláírásgyűjtő ívet adott le az NVI-nek, ugyanakkor az iroda gépi, illetve kézi ellenőrzése alapján az aláírásgyűjtő ívek végleges száma 27 986. Ebből az érvényes aláírásgyűjtő ívek száma 27 198, (97,2 százalék), az érvénytelen ívek száma 791, (2,8 százalék) – írták.

Az NVI közleménye szerint a legtöbb ív azért érvénytelen, mert az aláírást gyűjtő polgár valamelyik adata hibás – 520 ilyen ív volt -, illetve hiányzik a szükséges adat – e miatt 232 ív érvénytelen. De volt 39 olyan ív is, amelyik másik népszavazási kezdeményezéshez tartozott.

Az érvényes aláírások száma 180 650, az érvénytelen aláírásoké 45 130 – áll az NVI közleményében.

Az érvénytelen aláírások két kategóriába sorolhatók. A többes aláírások száma 18 174, ez 8 százaléka az összes ellenőrzött aláírásnak. A hibás aláírások száma 26 956, ami 11,9 százaléka az összes ellenőrzött aláírásnak. Így tehát az összes aláírás mintegy 20 százaléka érvénytelen.

A többes aláírások jellemzően két támogató aláírást jelentenek, de volt olyan választópolgár, aki 12-szer írta alá a kezdeményezést. Ebben az esetben egy aláírás érvényes, 11 érvénytelen.

A nem elfogadható, hibás aláírások száma az alábbiak szerint oszlik meg: 20 678 esetben az azonosítás eredménytelen a személyes adatok teljes vagy jelentős eltérése miatt, 4340 esetben a választópolgár valamely adata – neve, anyja neve, személyi azonosítója, aláírása – hiányzott, 1830 esetben a polgárnak nem volt választójoga, 106 esetben az aláírás egyértelműen nem arra a támogató választópolgárra vonatkozott, akinek az adatai az ív ellenőrzött sorában szerepeltek, egy-egy esetben pedig a választópolgár adatai az ívnek nem azon az oldalán szerepeltek, amelyen a kérdés, illetve a választópolgár aláírása nyilvánvalóan fénymásolt volt – közölte az NVI.

Az MSZP csütörtöki közleményében azt írta: mindent megtesznek azért, hogy “a Fidesz irányítása alatt álló Nemzeti Választási Iroda (NVI) ne csalhassa el” csaknem negyedmillió ember akaratát, és megtartható legyen a földügyi népszavazás.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. július 4.
A Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) kéményseprõje egy csepeli házban a kondenzációs gázkazánt és annak égéstermék-elvezetõ csövét ellenõrizi és fotózza a Fenyves úton 2016. július 4-én. A kötelezõ kéményellenõrzés és -tisztítás július 1-jétõl ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenõrzés megrendelésétõl.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.