Közélet

Megvédi Orbán Ráhelt, de Matolcsynak ő nem állít szobrot  

Kicsi, de kompakt egyetem lett a Corvinus  - mondja a leköszönő rektor.

Rostoványi Zsolt szerint együttműködnek a jegybankkal, de nem kötelezték el maguk egyetlen gazdaságelmélet mellett, csak az új irányzatokat is megismertetik hallgatókkal. Az egyetem hamarosan távozó vezetője a Magyar Nemzetnek azt mondja, 2012 januárjában, amikor átvette az irányítást az intézmény léte is kockán forgott.

Olyan kormányzati koncepciók láttak ugyanis napvilágot, amelyek alapján a Corvinust akár más szervezetekbe is integrálhatták volna.

Abszolút sikernek tartja, hogy az egyetem – noha kisebb lett – megmaradt, szerinte a három pesti kar komoly fejlődés előtt áll. A feldarabolás miatt csökkent ugyan hallgatóik létszáma, de a bizalom töretlen, a piaci felmérések szerint is a náluk megszerzett diploma a legértékesebb Magyarországon. Jó a kormányzati megítélésük, az elmúlt egy évben több miniszter, államtitkár is dicsérte már őket.

Rostoványi Zsolt nem ért egyet azokkal, akik szerint ez annak köszönhető, mert már a múlté az egykoron baloldali műhelynek számító Közgáz, hiszen náluk végzett Szijjártó Péter, Varga Mihály, Rogán Antal, Kósa Lajos, Chikán Attila és Bod Péter Ákos is.

Itt korábban és most sem nézik, ki milyen irányzatot képvisel. Ha így lenne, azt úgy hívnák, hogy pártiskola.

Az őt váltó Lánczi Andrással egyetért a fejlesztési irányokat illetően.

Rektori pályázatában az áll, a Corvinust a következő években a kelet-közép-európai régió vezető intézményévé tenné. Az egyetem szenátusa által elfogadott intézményfejlesztési terv is ugyanezt a célt fogalmazza meg. Erre minden lehetőség adott, hiszen az egyetem több tulajdonságát tekintve is világszínvonalú minőséget nyújt.

Bár a Corvinus jóval kisebb lett, a régióban is jegyzik, a társadalomtudományi, külügyi-nemzetközi, közgazdaság-tudományi, üzleti, gazdaságinformatikai területen abszolút piacvezető az országban. Ennek nem mond ellent, hogy üresek az előadótermek, az a magyar felsőoktatás egészére jellemző, hogy a diákok és oktatók is munkát vállalnak.

Az előadások látogatása nem kötelező, és sajnos olyan időket élünk, amikor a hallgatók rákényszerülnek az egyetem melletti pénzkeresésre, illetve arra, hogy mielőbb vállalati gyakorlatot szerezzenek.

Szerinte nemcsak a hallgatóknál, hanem az oktatók többségénél is gond, hogy mellékállásba kényszerülnek. Nagy probléma a piac elszívó hatása, de az oktatói béreknek nincs köze a jegybankkal kötött megállapodáshoz.

A jegybank és az egyetem közötti megállapodás nagyon sikeres. A Közgazdaság-tudományi Karon megalakult a jegybank tanszéke, a Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Karon az MNB gondozásában létrejött a Gazdaságföldrajzi, Geoökonómiai és Fenntartható Fejlődés Intézet.

Ez nem csorbítja az egyetem autonómiáját, hiszen olyan akkreditált képzésekről van szó, amelyeken hatalmas tudású, tapasztalt emberek oktatnak. Matolcsy György a jegybank tudományos térnyeréséhez náluk nem társít ideológiai tartalmat, az egyetem kötelessége, hogy akadémiai mércével mérve is színvonalas kurzusokat tartson. A válság megkérdőjelezett több gazdaságelméleti teóriát, az ezek helyébe lépő új irányzatokat is be kell mutatniuk.

Az MNB doktoranduszoknak tartott nem akkreditált képzést nem az egyetem bonyolítja le, nekik nem jegybanki alapítványokkal, hanem a nemzeti bankkal van megállapodásuk. Vannak a Corvinuson olyan doktoranduszok, akik részt vesznek a jegybank doktori képzésein, mert az egyetem doktori iskolái maguk döntik el, milyen képzéseket fogadnak be, miket nem.

Orbán Ráhelről csak jót hallott

Rostoványi Zsolt nem érti, miért befolyásolná az egyetem megítélését, hogy a kormányfő lánya náluk tanít. Orbán Ráhel a Corvinus alapszakát végezte el, két éve tőle kapta a diplomáját. Szerinte kiválóan felkészült vendégoktató, aki megfelelő szakmai tudás és ismeret birtokában, a szakfelelős szakmai irányítása mellett tanít náluk.

Egyik munkatárs esetében sem fontos, hogy ki kinek a lánya vagy a fia. Ami fontos, hogy a hallgató és az adott tanszék szakmailag nyerjen egy oktatóval. Orbán Ráhelről pedig mind a kollégáktól, mind a hallgatóktól a legjobbakat hallottam. Az órák idegen nyelven folynak, s számos szaktekintély tart előadást.

Nem gond, hogy nincs tudományos fokozata, megfelelő publikációs listája, más doktori iskolában tanuló is részt vesz az oktatásban tudományos fokozat nélkül. A Corvinus nagy figyelmet fordít az utánpótlásra, doktori iskoláiba óriási a túljelentkezés, azért kapcsolják be őket az oktatásba, hogy később minél többen maradjanak az egyetemen. A távozó rektor arról nem beszél, hogy Orbán Ráhel tagja-e valamelyik doktori iskolának, de úgy tudja, doktori fokozatot akar szerezni a kormányfő lánya.

A Marx-szobornak addig volt helye az aulában, amíg az egyetem Marx nevét viselte. A Corvinus-szimbolikára kiírt pályázaton a szakmai zsűri már kiválasztotta a nyertes munkát, de a Bibliát tartalmazó, korvinacímlap motívumai alapján készült terv az egyetem vezetését megosztotta, arról a következő hetekben dönt a szenátus. Ő a maradék egy hónapban nem tervezi, hogy Matolcsy György szobrát helyezteti Marxé helyére. Szerinte a média az egyszerű együttműködési megállapodás mögött nem létező dolgokat is feltételez.

A jegybank nem szólt bele semmibe, nem diktált semmit.

Szerinte nem ördögtől való, ha egy ország jegybankjával együttműködik a vezető gazdasági egyetem.

Korábban  Matolcsy György PhD-témavezetője azt mondta, előbb-utóbb szobrot érdemelne diákja, Matolcsy György.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik