Közélet

Van, akiknek még a pedagógusoknál is sokkal rosszabb, és nem hallgatnak tovább

autista riport 01 (Array)
autista riport 01 (Array)

Az autizmussal és más fogyatékossággal élő gyerekek szüleit tömörítő több ezres Facebook-csoport tagjai üdvözlik a pedagógustüntetést, de azt mondják, hogy az oktatáspolitika igazi áldozatai a gyerekekek, írja a Hvg. Szerintük ebből a csoportból is igazán a sajátos nevelést igénylő gyermekek járnak rosszul, de a legrosszabbul talán mégis az autistákkal bánnak.

Mindennapos megalázások és kirekesztés, súlyos diszkrimináció a részük, mert senki nem tudja mi a dolga, hogyan kell bánni velük. A fogyatékos emberek és autista személyek, gyermekek körül leginkább a félelem a meghatározó szó még a szakemberek, és pedagógusok részéről is

Írják a  szülők. Azt mondják, sok gyerek az oktatásban és az egészségügyben a mindennapokban elszenvedett sérelmek miatt pszichiátriára jut, gyermekek fenyegetőznek öngyilkossággal. A lap szerint rengeteg történet kering arról, hogy alázzák meg a gyermekeket az intézményekben.

Begyógyszerezik, kikötözik, megverik, emberi méltóságukban súlyosan sérülnek.

Ennek viszont nincs dokumentált nyoma, mert ahogy írják, a szülő sem mer feljelentést tenni, félve a retorzióktól. Inkább

a különféle hatósággal vívott küzdelmeikbe belefásulva, megtörve, a túlélésre játszanak, és megalkusznak mindennel, várnak valami jobb időkre, hogy bekövetkezik, valami csodára talán.

A gyerekeknek korlátozzák a szabad iskolaválasztáshoz való jogukat és az egyenlő bánásmódhoz való jogukat. Eleve nagyon kevés intézmény fogadja őket, gyakran 50 kilométernél is többet kell utazniuk, hogy iskolába menjenek. Ráadásul a szülők gyakran alig kapnak bármilyen támogatást, huszonezer forintokat, vagy jó esetben negyvenezret, amiből nem lehet beteg gyereket nevelni.

Az autista, és egyéb fogyatékkal élő gyermekeknek is éppolyan joga van fejlődni és tanulni, mint más gyermeknek, ezt ma, magyar iskolákban nem lehet megvalósítani, mivel minden érintett szerv a másikra hárít, igazi felelős soha semmiben nincs, kivéve természetesen a szülőt. Ő kéznél van, ha okolni kell valakit, bárhol, bármikor.

A csoport megfogalmazott egy 12 pontos követelés-listát. Ebben benne van az is, hogy azonnal hozzanak létre egy válságtanácsot a problémák kezelésére, illetve azt követelik, hogy kapjanak helyet a Köznevelési Kerekasztalban is. Szerintük a fogyatékos gyerekeknek is biztosítani kell a szabad iskolaválasztáshoz való jogot, ehhez kötelezővé kell tenni minden iskolában a megfelelő szakember, gyógypedagógus alkalmazását, amennyiben oda kíván járni az autista vagy más fogyatékkal élő gyermek. Azt is követelik, hogy emeljék meg az SNI-s gyerekek ápolási díját legalább a minimálbérre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik