Közélet

Novák a kommunisták luxusnyugdíjáról, a Népszavában

Novák Előd (Novák Előd)
Novák Előd (Novák Előd)
A Jobbik alelnöke a magát szociáldemokrataként meghatározó lap véleményoldalán ír.

Novák Előd arra reagált, hogy a Népszavában korábban megjelent egy cikk arról, hogy nincsenek kommunista luxusnyugdíjak. A szerző cikkében jelezte, alig várja, hogy erre reagáljon Novák Előd,

akinek törvényes módja volna a nyugdíjintézettől megkérni a hiteles adatokat, de ezt sunyi módon nem teszi. Inkább úton, útfélen lázít a nem létező, kiemelt luxusnyugdíjakkal, s céltudatosan hergeli az amúgy is egyre nehezebben élő embereket.

A politikus írásában jelzi, hogy a kategória valóban nem jogi, de

kommunista luxusnyugdíjaknak sajnos igenis léteznek még mindig.

Azt azok kapják, akik az előző rendszer pártállami vezetőként kiemelt bérezést kaptak.

Biszku Béláról és több ezer társáról van szó.

Juttatásuk felülvizsgálatához a Jobbik már 2010 júliusában benyújtott egy törvényjavaslatot, amit már többször leszavazott az Országgyűlés

az MSZP és a Fidesz összefogásával, Biszku legnagyobb örömére.

A Jobbik javaslata több ezer embert, évi több milliárd forintot érintene. A párt az MSZMP Központi Bizottságának tagjaitól kezdve a párttitkárokon és besúgó békepapokon át a vérbírókig az előző rendszer minden irányítójának visszanyesné a nyugdíját, a lengyel szabályozás mintájára. Novák 2012-ben a nyugdíjintézettől azt a tájékoztatást kapta, hogy alanyi vagy özvegyi jogon körülbelül 1200 személy kap évente összesen 200 millió forintot különböző kommunista kitüntetések alapján. Bár született egy törvénymódosítása, Novák szerint azt a kormány elszabotálta.

Az 1990 óta regnáló kormányok szégyene, hogy még mindig nem történt meg az állambiztonsági múlt, így többek közt az ügynöklisták feltárása, a pártállami vezetők elszámoltatása és közéletből való kitiltása, valamint a kommunista luxusnyugdíjak megvonása.

Novák Előd arra most nem tér ki, hogy a cikk, amelyre reagált, azt is szóvá tette, hogy a ma hatalomban lévők miközben az egykorvolt vezetők felelősségét firtatják, arról mélységesen hallgatnak, hogy a rendszerváltás előtti vezetők üres zsebbel érkeztek, s vagyontalanul, üres zsebbel távoztak. A szerző szerint ezért össze kellene vetni Fock Jenő, Lázár György, Grósz Károly volt miniszterelnökök “vagyontalanságát” a mostani politikusok gyors, látványos vagyonosodásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik