Közélet

Ízléstelen facebookos viccelődése miatt mondott le a szegedi egyetem kancellárja

Devecz Miklós a múlt héten egy botrányos bejegyzés és annak letagadása miatt került a figyelem középpontjába. A miniszter elfogadta a lemondását.

Hétfőn délután összeült a Szegedi Tudományegyetem fő döntéshozó testülete, a Szenátus, miután lemondott Devecz Miklós, az intézmény kancellárja – tudta meg a Délmagyarország. A kancellár kormánykinevezettként felügyelte az egyetem pénzügyeit tavaly december 30. óta.

Devecz Miklós megnyilvánulásait korábban több kritika érte – az egyetem új működési szabályzatának elfogadása után közölte, hogy az „jó mulatság, férfimunka volt” és mosolyogva hozzátette, hogy ahhoz az egyetemi hallgatóknak sok közük nincs, mert az a dolguk, hogy hallgassanak és tanuljanak. Már kinevezésekor megírták róla, hogy életrajzában egy ideig doktori címként tüntetett fel egy nem akkreditált képzést.

A múlt héten írta meg a kancellárról az Átlátszó Oktatás blog, hogy nyilvános, az egyetem címerével ellátott Facebook-oldalán ízléstelen bejegyzésben gúnyolódott a menekültek helyzetén – egy csónaknyi meztelen nő felett lengyelül a „Végre normális bevándorlók” felirat volt olvasható. Miután ez nyilvánosságot kapott, Devecz törölte közösségi oldaláról a bejegyzést, majd az egyetem hivatalos közleményében azt írta, hogy a kancellár megdöbbent a szerinte hamisított bejegyzésen és közölte, hogy ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tesz.

Ugyanakkor, ahogy pénteken megírtuk, világos nyoma maradt annak, hogy Devecz Facebook-oldalán tíz napig szerepelt a botrányos bejegyzés – a Google tárolt webhelyek szolgáltatása ugyanis mentette az oldal csütörtök esti állapotát. Hétfőre már Devecz Miklós teljes Facebook-profilja elérhetetlenné vált.

A Szegedi Tudományegyetem hétfőn délután közölte: Devecz továbbra is kitart amellett, hogy a bejegyzést meghamisították, megdöbbenését fejezte ki a személyét érintő “lejárató kampánnyal” kapcsolatban és közölte: azért ajánlotta fel lemondását az emberi erőforrások miniszterének, hogy az intézményt megkímélje a személyét érintő támadások következményeitől.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 24.hu kérdésére közölte: Balog Zoltán tudomásul vette a kancellár lemondását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik