Közélet

Letagadja ízléstelen viccelődését a szegedi egyetem kancellárja

Azt mondta, feljelentést tesz a „hamisított” bejegyzés miatt, noha nyoma maradt az interneten, hogy valóban kikerült az oldalára a meglehetősen alpári fotó.

Mint korábban írtuk, a menekültek helyzetéből gúnyt űző, erősen szexizmus-gyanús kép jelent meg a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Devecz Miklós Facebook-oldalán – a fotón egy csónaknyi meztelen nő látható, rajta lengyelül a „Végre normális bevándorlók” felirat. Miután erről írt az Átlátszó Oktatás és más sajtóorgánumok is beszámoltak róla, a bejegyzés eltűnt Devecz Miklós Facebook-oldaláról.

devecz

Kerestük a Szegedi Tudományegyetem rektorát azzal kapcsolatban, hogy vizsgálják-e, hogy a kancellár bejegyzése mennyire fér össze az egyetem etikai szabályzatával, különösen annak fényében, hogy Devecz az egyetem címerét használja profilképeként a Facebook-oldalán, ahová a nyilvános bejegyzés kikerült. Az egyetem közkapcsolati igazgatója válaszolt:

„Kancellár úr megdöbbenését fejezte ki a számára nyilvánvalóan nem ismert, véleménye szerint valamilyen formában hamisított bejegyzés miatt, és közölte, hogy személyiségi jogainak megsértése miatt ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tesz. Az SZTE nyomozás lezárultáig az üggyel kapcsolatban további információt nem kíván közölni”.

Az RTL Klub Híradójának azt mondták: a kancellár „tevékenységnaplójában” nem szerepel a kifogásolt bejegyzés. Ez azonban még nem jelent semmit, mert egy mozdulattal ki lehet onnan törölni bármilyen bejegyzést. A felsőoktatási államtitkárság a csatorna megkeresésére közölte: “a bevándorlók helyzete semminemű viccelődésre nem adhat okot”.

A 24.hu megkeresésére G. Szabó Dániel, az Átlátszó Oktatás blog szerzője elmondta: a bejegyzésnek sokan tanúi voltak, mielőtt  kitörölték volna Devecz Miklós Facebook-oldaláról. Több képernyőfelvétel is készült, így állnak a per elé.

Annak, hogy a kérdéses bejegyzés valóban létezett, az interneten is maradt nyoma: a Google keresője eltárolta, hogy csütörtökön este 11 óra előtt még fent volt az interneten Devecz Miklós oldalán a bejegyzés.

devecz cache

Ajánlott videó

Olvasói sztorik