Üzleti tippek

Bod Péter Ákos: a rendszerváltás óta csupán negyedével bővült a gazdaság

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2016. 02. 24. 15:14

Bár az elmúlt két évben már növekedett a hazai GDP, de hosszabb távon tekintve mégsem ilyen kedvező a kép. Bod Péter Ákos volt jegybankelnök kiemelte: a magyar gazdaság teljesítménye már négyéves időtávon is alatta marad az európai átlagnak. A közgazdász a témáról az Invitel InnoMax Klubban tartott nemrég előadást.
Korábban a témában:

Az üzleti klub legutóbbi rendezvényének fő témája a változás volt, amelyre saját szakterületén keresztül hozott példákat Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató és Antalffy Péter történész. A gazdaságtudomány képviseletében Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, az MTA doktora a „Változás – válság a gazdaság életében” címmel tartott előadást.

A volt jegybankelnök azt elemezte, hogy miként lehet megítélni egy ország (vállalat, egyén) állapotát; mi következik abból, ha hektikus, krízisekkel tarkított folyamatok zajlanak a gazdaságban, és ezeknek egy nyitott, kis ország okvetlenül ki van téve. A közgazdász előadásában arra is kitért, hogy a rendszerváltástól számítva körülbelül 126-127 százaléknál jár a magyar GDP-növekedés, ami évente átlagosan 1 százalék körüli bővülésnek felel meg.

25 év alatt 30 százalék alatti növekedési ütemet elérni meglehetősen gyenge eredmény. Az ebből levezetett évi 1 százalékos adat pedig jól érzékelteti a trendek hiányát, és azt, hogy az ország növekedési képessége – tudásban, tőkében, intézményekben – messze van a politikusok által remélt 3-5 százaléktól. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy nem is nulla a bővülés, tehát nem áll krízis előtt a gazdaság. Ezzel együtt az üzleti élet szereplői folyamatosan érzékelik, hogy a növekedés nem egy olyan ’hullám’, amelyre rá lehet ülni, és megoldja a gazdasági problémákat – összegezte Bod Péter Ákos.

Kihez mérjük magunkat?

Ahogy a GDP elemzésénél sem szabad egy-két évből elhamarkodott következtetéseket levonni, úgy az sem mindegy, hogy milyen gazdaságokhoz hasonlítjuk a teljesítményünket. A volt jegybankelnök szerint nincs értelme a tagországokat tömörítő uniós számokhoz mérni magunkat, hiszen az Európai Unió nem egy nemzetgazdaság. Sokkal inkább – a hasonló történelmi, gazdasági adottságok okán – a kelet-közép-európai összevetés adhat reális képet. Ez az összehasonlítás pedig azt mutatja, hogy „a 2000-es években még Magyarország elöl járt a régióban, majd 2005-ig együtt haladt a csapattal, 2015-re viszont kinyílt az olló – és nem éppen az előnyünkre”.

Versenyképességben Magyarország erősségei közé tartozik a földrajzi adottsága, így például az, hogy a dunántúli régió csupán „ugrásra van” a kontinens legdinamikusabb térségeitől, Dél-Németországtól, Észak-Olaszországtól vagy Svájctól.

Az előnyök közé sorolható a jól képzett munkaerő is, ezzel azonban már jóval óvatosabban kell bánni, hiszen nemcsak a mennyiséggel, hanem a minőséggel is gondok vannak – részben a szakképzett munkaerő elvándorlása miatt. Az is látható, hogy a korábbi erősségek gyorsan változnak: a tőkeellátottságunk korábban jónak számított, de már olvadozik. Újabb nagyobb cégek nem nagyon jönnek be az országba, az itt lévők kevésbé fektetnek be, a teljes beruházási hányadunk is eléggé gyenge. Ezek pedig rávilágítanak a jelenlegi problémákra is, így a képzés, a beruházás, az intézmények, a kiszámíthatóság és a minőségtudatosság területén való hiányosságokra.

Ipar 4.0

Bod Péter Ákos előadásában kitekintésként felhívta a figyelmet a negyedik ipari forradalomra, amely jelentős mértékben átalakíthatja a társadalmat és a gazdaságot. Ez az ipari forradalom ugyanis az előzőektől eltérően már nemcsak a fizikai, hanem az egyszerűbb szellemi munka gépesítését is lehetővé teszi. Így várhatóan azok tudása értékelődik fel, akik valamilyen speciális ismerettel rendelkeznek.

Mi az InnoMax Klub?

Az üzleti klub alapításakor a cél egy olyan rendezvénysorozat létrehozása volt, amely elősegíti, hogy az Invitel partnerei kötetlen hangulatban ismerhessék meg a társaság legújabb ICT-szolgáltatásait. Három évvel ezelőtt azonban a vállalat gyökeresen megváltoztatta a rendezvény koncepcióját, a cél olyan platform és közösség kiépítése lett, amely segíti a partnereik üzleti sikereit. Az angolszász mintára létrehozott klub keretében az Invitel kiváló hazai szaktekintélyekkel közösen olyan aktuális kérdésekre keresi a választ, melyek révén ügyfelei versenyképesebbé válhatnak, és cégeik még hatékonyabban működhetnek.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Man Payment Online With Credit CardSoha ne tegye rutinból! Tippek az online bankoláshoz
Working with laptopFelkészült az internetes veszélyekre?