Üzleti tippek

Díjat kapott az Elmű energiatakarékos irodaháza

A felújított műemléki épületegyüttes „Az év zöld ingatlanprojektje" versenyben II. helyezést ért el.

Az ELMŰ-székház területén lévő 19. századi épület tavaly nyitotta meg kapuit. A felújítás során a legkorszerűbb megoldásokat építették be, de kiemelten figyeltek arra is, hogy a műemlékiség is megmaradjon.

Energiatudatosság felsőfokon

A díjat nyert irodaház a vállalkozások számára is példaértékű lehet. Az energiatudatos gondolkodás ugyanis egyre fontosabbá válik, és ezzel a cégek több területen is előre tudnak lépni. Például javul a megítélésük, hiszen az energiatakarékossággal a környezetükért nagyobb felelősséget vállalnak. Másrészt a korszerű megoldásoknak köszönhetően csökken az energiafelhasználásuk, ami mérsékli a költségeiket, és a pénzügyi eredményeiket is javítja.

Az ELMŰ-épület felújítása során fontos szempontként jelent meg a megújuló energiaforrások, a környezettudatos energiafelhasználás mellett az optimális területkihasználás és a mai komfortigényeknek megfelelő kialakítás is – említette még az átadást követően Molnár Gábor, a projekt felelőse, az ELMŰ Nyrt. építész munkatársa.


Fotó: Tóth Milán

A kezdetek

Amikor több mint 120 évvel ezelőtt, 1893 októberében megindult a közcélú elektromosáram-szolgáltatás Budapesten, az ELMŰ mai, Váci úti székházának helyén a Magyar Villamossági Rt. egy szénerőművet működtetett. Ez szolgálta ki a cég akkori teljes ügyfélkörét. Az épületegyüttes az idők folyamán folyamatosan bővült. 1900-ban elkészült az új irodaépület, 1907-ben pedig felépült az erőmű kazánháza. Közben átalakult Budapest villamosenergia-szolgáltató rendszere is, és a Váci úti telephely 1914-ben Budapest Székesfőváros Elektromos Műveinek központja lett.

Az erőmű 1929-ig működött teljes üzemben, majd a második világháború végéig tartaléküzemként funkcionált. A berendezések leszerelését követően részben gépkocsitárolónak használták, míg a kazánház sokáig kihasználatlanul állt. Az ipari műemlékké nyilvánított egykori kazánház hasznosítására készültek ugyan tervek, de ezek megvalósulása elmaradt. Egészen tavalyig.

A megújuló jövő technológiája

A Budapesti Elektromos Művek folyamatos racionalizációs törekvései során a régi műemléki épületegyüttes kívül-belül egyaránt megújult. Az egykori erőművi kazánház eredeti állapotába visszaállított, mégis a korszerű technológiákkal ötvözött műemléki homlokzata mögött igazán modern, környezetbarát és energiatakarékos irodarész jött létre.


Fotó: Tóth Milán

Geotermikus fűtés és hűtés

Az épületegyüttes pincerendszerében fennmaradt történelmi műtárgyak közé tartozik az az épített kút, amely az 1900-as évek elején az áramtermeléshez szükséges gőzgépek vízellátását, hűtését biztosította. Ezt a kutat most újra használatba véve, egyaránt sikerült megoldani a ház geotermikus fűtési-hűtési rendszerét és a szürkevíz-hálózat ellátását.

Napenergia és intelligens irányítás

Az egykori kazánház adottságai miatt a tetőre csupán 65 négyzetméternyi napelemrendszert lehetett felszerelni, amely az épületrész villamosenergia-ellátását egészíti ki.

Természetesen az irodaház működését egy intelligens épületfelügyeleti rendszer vezérli, az energiamegtakarítás támogatását többek között a nyitásérzékelővel ellátott nyílászárók, a vezérelt világítási rendszer és az irodahelyiségenkénti egyedileg szabályozható fűtési-hűtési körök szabályozzák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik