Üzleti tippek

Újabb díjakat kapott az energiatakarékos irodaház

A Green House „Az év zöld ingatlanprojektje” lett, valamint „Az év irodaháza” kategória különdíját is megkapta.

Az Iroda.hu szervezésében negyedik alkalommal adták át „Az év irodája” elismeréseket. A 2013-as év nyertesei között a XIII. kerületi Green House két díjat is elhozott, ezzel tovább bővítették a korábbi elismerések sorát. Az irodaház egyik bérlője, az Avis Budget Group szintén a díjazottak között szerepelt.

Energiatudatosság és környezetvédelem

A „zöld házat” fejlesztő Skanska célja az volt, hogy energiatudatos, a bérlők számára egészséges munkakörnyezetet teremtsen. A tervezők arra törekedtek, hogy a cégek szempontjából ideális, emberi léptékű tereket alakítsanak, valamint a mikro- és makrokörnyezet megóvására is kiemelt figyelmet fordítsanak.

A projekt valamennyi fejlesztési fázisában a legmodernebb környezetvédelmi megoldásokat és zöld technológiákat alkalmazták. Így minimalizálták az épület ökológiai lábnyomát. Ennek köszönhetően a ház energiafelhasználása és szén-dioxid-kibocsátása jóval alacsonyabb, mint az átlagos épületeké.

Versenyben a legzöldebbek között

A Green House Magyarországon elsőként kapta meg a LEED épületminősítő rendszer legmagasabb, platina fokozatát. Emellett az irodaház EU GreenBuilding minősítéssel és A+ energiahatékonysági besorolással is rendelkezik.

A LEED pontozta a környezeti szempontból előnyös elhelyezkedést, a vízfelhasználás hatékonyságát, az energiahatékonyság és a szén-dioxid-kibocsátás szintjét. A kritériumok között van továbbá a beépített anyagok eredete és minősége, valamint a felhasznált innovatív technológiai megoldások is.

Így lesz energiahatékony egy irodaház

A környezetvédelmi szempontok közül kiemelhető, hogy az épület tetejének fele zöldtető, ami csökkenti a városi hősziget kialakulását, „megfogja” a csapadékot. Városi hőszigetről akkor beszélünk, amikor a település és a környezete közötti hőmérséklet különbség legalább 0,5-1 fok.

A tetőn elhelyezett napkollektorok biztosítják a házban használt melegvíz jelentős részét. A főbejárat közelében pedig egy zöldfal is található.

Az irodaházban az ABB intelligens épületirányítási- és üzemeltetési rendszere működik. Ez szabályozza az energiaigényes funkciókat, így a fűtést, hűtést, árnyékolást és a világítást is.

Az energiakímélő megoldásoknak köszönhetően a fűtésnél és a melegvíz-előállításnál a helyi rendelethez képest több mint 70 százalékos megtakarítást tudtak elérni. Ebben például olyan egyszerű megoldások is segítettek, mint az épület tájolása, a homlokzat szigetelése, a geotermikus és napenergia felhasználása, illetve az egész rendszer automatizált felügyelete. A helyi előírásokhoz képest 42 százalékkal kevesebb energiát igényel az épület hűtése, míg a világításnál majdnem 50 százalékos az energiamegtakarítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik