Üzleti tippek

Bivalyerősen indította a hetet a forint

A teljesen komfortos 281 forint körül kezdett az euró árfolyama, de már áttörte a 280-as küszöböt is. Az XTB elemzője szerint hosszabb távon akár a 275-ös szint is bevehető.

Múlt hét elején még arról számoltunk be, hogy tombol a piaci hiszti, és eséssel indította a hetet a magyar fizetőeszköz. Múlt kedden 289 fölött is jártak a jegyzések. Ez a hét második felére teljesen megfordult, és rendkívül látványos erősödésbe kezdett a forint. A pénteki eredményeket mára is meg tudta őrizni a hazai deviza, amely a napot 281 környékéről indította, majd bevette a 280-as szintet is.

Balogh Balázs, az XTB Magyarország brókercég szakértője szerint az elemzőket is meglepte a váratlan és hirtelen erősödés. Mindenki az IMF-tárgyalásokra figyelt, amely némileg erőt is adott a forintpiacnak, de ezt jócskán felülmúlták a határon túlról érkező hírek.

A múlt hetet két fő momentum alapozta meg. Kedden az osztrák jegybankelnök, Ewald Novotny, szerdán pedig az EKB-elnöke, Mario Draghi nyilatkozata alapozta meg a jó hangulatot. Konkrét bejelentésekről itt szó sincs, de a befektetők annyira ki vannak éhezve a válságkezelésről szóló hírekre, hogy már ez a két megszólalás is elég volt a látványos emelkedéshez – magyarázta Balogh Balázs piaci elemző a Gazdasági Rádió Reggeli Monitor című műsorában.

Novotny szerint az ESM pénzügyi alapot banki funkciókkal lehetne felruházni, és ennek köszönhetően tágabb körből oldhatnák meg a forrásbevonást. Mario Draghi pedig egy londoni befektetői konferencián megint megerősítette, hogy az Európai Központi Bank elhivatott a válságkezelésben, ami most jelenleg spanyol és olasz kötvényvásárlásokat jelent.

A XTB szakértője szerint most a befektetők figyelme megint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedre szegeződik. A tengerentúlon szerdán lesz kamatdöntés, így addig tapogatózás, oldalazás, kisebb visszacsorgás várható a kereskedésben, így a forintpiacon is.

Szerdán a nap kérdése tehát, hogy a Fed belevág-e a QE3-nak nevezett újabb monetáris lazításba? Ha kedvező információk érkeznek az Egyesült Államokból, akkor az euró-dollár keresztárfolyam nagy ralival először az 1,24, majd az 1,26-os szintig zakatolhat. Csalódás esetén viszont könnyűszerrel ismét 1,2044-nél találhatja magát a kurzus.

Kíváncsi a további részletekre? Hallgassa meg az interjút!

Nagy Károly a tőzsdenyitást követően kérdezte a részletekről Balogh Balázst, az XTB piaci elemzőjét.

A beszélgetés hossza: 11 perc

Hallgassa meg a folytatást is!

A beszélgetés hossza: 9 és fél perc

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik