Üzleti tippek

Facebook-buli: kimaradnak a magyarok

A tőzsdei kereskedés előtti jegyzési időszakban gyakorlatilag nincs esélyük magyar befektetőknek részvényhez jutni.

Bár több hazai brókercég is megadja az esélyt ügyfeleinek, hogy jegyezzenek a közösségi oldal most tőzsdére kerülő részvényeiből, ez csak elméleti lehetőség. A Facebook 337,4 millió darab részvényre keres vevőt, 28 és 35 dollár közötti árfolyamsávot meghatározva. Az ár valószínűleg a hatalmas érdeklődés miatt a felső sávhoz lesz majd közelebb, a tőzsdei kereskedés pedig tízszázalékos diszkontot feltételezve 40 dollár közelében indulhat.

Csak prémiumügyfélnek

Aranyban maradtak: hogyan kezeljük a bukót?

Ezt a részvénydarabszámot valószínűleg 2/3-ad részben bankoknak, 1/3-ad részben befektetőházaknak ajánlják fel. Ezek pedig továbbadják a lehetőséget ügyfeleiknek. Mivel intézményenként meghatározott darabszám jut, így az ügyfelek is csak maximum például 1000 darabhoz juthatnak, de még mindig csak elméletben. Mert végül lehet, hogy csak száz darab jut, akkora az igény, amelynek következtében az ár felfele, míg az egy emberre jutó részvénydarabszám lefele mozog. A bankok, brókercégek természetesen az amerikai prémiumügyfeleiknek adnak első körben lehetőséget, és nagy valószínűséggel az európai gazdagok is kimaradnak. És persze a magyarok is. A Facebook nem is készített az uniós szabályoknak megfelelő kibocsátási tájékoztatót, ami arra utal, hogy nem Európából várják a tulajdonostársakat.

A szerencsések értékpapírszámláján május 17-én írják jóvá a részvényeket, míg ezek tőzsdei kereskedése 18-án indulhat. Így reális vételi lehetősége magyar befektetőnek ekkortól van. Nem árt azonban az óvatosság, mivel ilyenkor az árak felfelé és lefelé is nagyokat kilengenek, a könnyűnek tűnő nyereségből akár nagy bukó is lehet. Mint ahogy arra sem árt figyelni, hogy milyen feltételek mellett van lehetőségünk tulajdonosnak lenni a közösségi portálban.


Fotó: AFP

Nem csak a részvény drága

A május 18-án induló kereskedéshez értékpapírszámlára van szükség, és meglehetősen nagy szórása van a kötési díjaknak is: 0,45-1 % közötti a bankok, brókercégek jutaléka, és ezt nemcsak vételkor, hanem eladáskor is felszámítják, így a legdrágább kondíció mellett legalább 3 százalékos árfolyamelmozdulásnál lehet 1 százalékot realizálni.

Van CFD Facebook is

Ugyanakkor május 18-án a „rendes” kereskedés mellett már elérhető lesz a CFD Facebook-részvény. Ennek árfolyammozgása teljesen követi a hagyományos Facebook-részvényekét, de jóval olcsóbban kereskedhetők. A kötési díj általában 0,15-0,3% közötti, de akad 0,08%-os ajánlat is. Olcsóbb, de kockázatosabb is ez a kereskedési forma, mivel tőkeáttétellel történik a kereskedés. Viszont ugyanakkora pozíciót (Facebook-részvény-pakkot) kisebb tőkével is elérhetünk, de viselnünk kell ennek következményeit: árfolyamemelkedés esetén a kisebb tőkére vetített nagyobb hasznot, és ez persze fordítva is igaz. Nagyobb veszteség is keletkezhet, ha rossz irányba várjuk az árfolyammozgástt.

CFD Facebook-részvény
A hagyományos, “fizikai” részvénnyel szemben ezt nem kereteztethetjük be, mivel ez egy olyan termék, ami “csak” leköveti a fizikai részvény árfolyammozgását, de nem biztosít tulajdonosi jogokat. Ám ugyanúgy van osztalékkifizetés, mint a fizikai részvénynél. Tehát nemcsak az árfolyammozgásból profitálhatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik