Tech

Inkább a nők függenek a Facebooktól

Norvég kutatók szerint a nők hajlamosabbak arra, hogy Facebook-függővé váljanak, mint a férfiak.

A norvégiai Bergen Egyetem pszichológusai több mint négyszáz diákot kérdeztek ki, hogy kiderítsék, jelentkeznek-e náluk a közösségi hálótól való függőség jelei. A vizsgálódás során néhány megkérdezettnél egyértelműen megállapítottak olyan jellegű Facebook-függőséget, ami a drog- vagy alkoholfüggőséghez hasonlatos – az önvizsgálat egyébként házilag is elvégezhető.

A kutatók szerint a fiatalabbak könnyebben válnak a közösségi oldal rabjává, mint az idősebbek, és a nőknél nagyobb a függőség kockázata, mint a férfiaknál. A szorongó, társadalmilag bizonytalan helyzetű emberek jobban ragaszkodnak a közösségi hálóhoz, amit a kutatók annak tudtak be, hogy valószínűleg könnyebb nekik a Facebookot használni, mint szemtől-szemben kommunikálni valakivel.

Kiderült, hogy az extrovertált személyiségűek ugyancsak könnyebben válnak Facebook-függővé, míg a jól szervezett, ambiciózus emberek kevésbé vannak kitéve ennek a kockázatnak, ők ugyanis elsősorban a munkához és kapcsolatépítéshez használják az oldalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik