Üzleti tippek

Kereszty tulajdont szerzett a TV2-ben

A TV2 igazgatósági tagjainak tulajdonában levő cég szerzett tulajdont a TV2-ben. A pénzt az SBS Broadcasting adta – állítják az érintettek.


Kereszty Gábor 2002 óta a TV2 vezérigazgatója. A 2002. évi menedzsmentváltást követően az új menedzsment teljesen új koncepciót dolgozott ki a csatornára. Célul tűzték ki a TV2 fiatalítását, egy egységes vállalati imidzs megteremtését, újjászervezték a vállalat felépítését és a működési folyamatokat.

Az SBS Broadcasting SA bejelentette, hogy Kereszty Gábor és Benke Gábor, a TV2 igazgatósági tagjai által birtokolt VT2 Kft. részesedést vásárolt a televízióban tulajdonnal rendelkező MTM Kommunikációs Rt.-ben – írja a cég közleménye. A vétel 16 százalékos tulajdonrészt, valamint 27,1 százaléknyi szavazati jogot jelentett. A megállapodás értelmében az 5 millió dolláros vételárért a felek jogot vettek arra is, hogy további TV2-részesedést vásároljanak meg.


A tranzakcióval az augusztus 5-én alakult VT2 Kft. tulajdont szerzett TV2-csoportban, azonban a vételárhoz szükséges pénzt nem a tulajdonos Benke és Kereszty adták össze, hanem az SBS Broadcasting finanszírozta – mondta a FigyelőNet kérdésére Benke Gábor. A közbeiktatott VT2-re azért volt szükség, mert a hazai médiatörvény szerint külföldi cég nem rendelkezhet 49 százaléknál nagyobb szavazati joggal magyar médiatermékben – tette hozzá Benke. A vételi opció pedig arra vonatkozik, hogy a jogszabályi környezet változása esetén az SBS jogszerűen vásárolhasson többlettulajdont a TV2-ben.


Ez azonban nem jelenti strómanok bevonását az üzletbe, ugyanis a VT2 tulajdonosai nem kötöttek az SBS tulajdonosi igényeit kiszolgáló szerződést – állítja Benke. A VT2 valódi tulajdonosként viselkedik majd.


Az SBS Communication jelenleg 49 százalékos szavazati joggal, valamint 81,5 százalékos gazdasági érdekeltséggel rendelkezik a TV2-ben – írja a cég közleménye.


Az év első felében 13,2 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el a TV2-t működtető SBS-csoport Magyarországon.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik