Pénzügy

Tragédia, hogy milyen kevés lehet a nők nyugdíja

Nemcsak a fizetésekben, hanem a nyugdíjban is sokat számít, hogy nők vagy férfiak vagyunk, de Magyarországon nincs olyan nagy különbség a nők és férfiak nyugdíjában, mint például Németországban – írta a Portfolio.hu az OECD tanulmányára hivatkozva.

A kutatás szerint 28 ország átlagában, a 65 év felettieknél a nők 27 százalékkal kapnak kisebb nyugdíjat. És a nők átlagban hosszabb ideig kapnak nyugdíjat, mivel a születéskor várható élettartamuk is hosszabb a férfiakénál. Különösen nagy a nyugdíjak közötti különbség a németeknél és a hollandoknál, míg például Magyarországon mintegy 15 százalékkal kapnak kevesebb időskori ellátást a nők, mint a férfiak, ami a vizsgált országokat, de még az OECD-átlagot tekintve is alacsony különbségnek mondható.

Ez egyébként összhangban lehet azzal, hogy itthon a nők és férfiak keresete között nincs olyan nagy különbség (9,5%), míg például a briteknél a bérkülönbség nagyjából kétszer akkora (17%) az OECD adatai szerint – állapítják meg.

A cikkből kiderül az is, hogy nálunk már nagy hatása van a nyugdíjra annak, hogy ki mennyit keresett nyugdíjas évei előtt, míg az íreknél vagy briteknél a bér szinte alig számít a nyugdíjaknál.

Kiemelt kép: Thinstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik