Pénzügy

Nyugdíj: mutatjuk, meddig nem kapja, aki túllépte a kereseti korlátot

Év végéhez közeledve gyakran felmerül az a kérdés hogy ha a nyugdíj, illetve egyéb ellátások folyósítása mellett valaki kereső tevékenységet végzett, és túllépte a  jövedelmi korlátot, annak meddig szüneteltetik a korábbi ellátások folyósítását. A témával most az Adó.hu foglalkozott.

Mit kell tudni a nyugdíj melletti munkáról?

  • Az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek nyugdíjuk folyósítása mellett korlátlanul folytathatnak keresőtevékenységet a versenyszférában.
  • A közszférában viszont az öregségi nyugdíj folyósítását a jogviszony létesítésének hónapját követő hónap első napjától a jogviszony megszűnése hónapjának utolsó napjáig szüneteltetni kell. Aktiválni a munkaviszony megszűnése után lehet.
  • Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt állóknál (a korhatár előtti ellátásban részesülő személyeknél, illetve a nők negyven év jogosultsági időre tekintettel megállapított öregségi nyugdíjában részesülő hölgyeknél) nem tiltott a versenyszférában a munkavállalás, de kereseti korlát van.

A korhatár előttieknél az éves kereseti maximum a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosánál húzódik, azaz 2017-ben 2 295 000 forintnál. Amint ezt elérik, a következő hónap első napjától az adott év december 31-ig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésig nyugellátásukat szüneteltetik. Fontos: ha a kereseti összeghatár túllépése december hónapban következik be, a december havi nyugdíjat vissza kell fizetni.

A következő év januárjában pedig elölről kezdődik a kereseti korlátozás szempontjából figyelembe veendő jövedelmek gyűjtése, és az adott évre vonatkozó kereseti összeghatár eléréséig ismét egyidejűleg érhető el a kereset és a nyugellátás, egyéb ellátás.

idos-sofor(210x140).jpg (idős, sofőr)
Munka nyugdíj mellett: erre figyeljen nagyon!
A kereset összegétől és a jogviszony típusától is függhet, ki és mennyit dolgozhat a nyugdíj vagy a korhatár előtti ellátás mellett.

Aki nyugdíj mellett dolgozik, annak a 10 százalékos nyugdíjjárulékot meg kell fizetnie, és emiatt nyugdíjemelést is kap majd, ami 0,5 százalék minden évben. Ami még fontos: már nem kell külön kérni évente a 0,5 százalékos emelést, mert azt a nyugdíjfolyósító automatikusan hozzácsapja a járadékhoz.

Van, amikor célszerű elhalasztani a nyugdíjba vonulást
Azzal, hogy több időt töltünk a munkában, a leendő nyugdíjunk mértékét tudjuk növelni úgy, hogy minden ledolgozott év elteltével 6 százalékkal nagyobb járandóságra leszünk jogosultak.

A fenti szabályok alól van azonban egyetlen, új kivétel: a nyugdíjas szövetkezeten keresztüli foglalkoztatás ugyanis nem számít munkaviszonynak. A szövetkezeten keresztül lehet dolgozni a közszférában is, nyugdíjmegvonás nélkül, nincs kereseti korlát, és nem vonnak nyugdíjjárulékot sem. Igaz, cserébe nincs 0,5 százalékos éves nyugdíjemelés sem.

Nyugdíjas munka: mutatjuk, kik nyerhetnek igazán Kósáék ötletével
Közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozását szorgalmazza a kormány, adó- és járulékkedvezménnyel, támogatással. De ki járhat ezzel az egésszel igazán jól?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik