Gazdaság nyugdíj
Debrecen, 2016. május 26.
Nagy Sándor debreceni nyugdíjas - aki 1945 elõtt gyártott autókat, motorokat gyûjt és restaurál - egy 1937-ben gyártott és általa felújított DKW Auto Union személyautó motorját ellenõrzi.  A restaurátor a régi alkatrészeket felújítja, a hiányzókat újra elkészíti. Egy-egy jármû több éves munkával kerül ismét üzemképes állapotba. A felújított favázas autó a mai közlekedésre is alkalmas, de folyamatos gondozást igényel. 
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Munka nyugdíj mellett: adókedvezménnyel támogatná a kormány

24.hu
24.hu

2017. 10. 20. 10:08

Korábban a témában:

Hamarosan dönthet a kormány a nyugdíjasok munkavállalásának további könnyítéséről, erről Varga Mihály beszélt a versenyképességi tanács ülésén. Akár az idősekre vonatkozó kedvezményes adózás kialakítása, akár a munkahelyvédelmi akció kibővítése is szóba jöhet – emlékeztetett a Magyar Idők. A lap úgy tudja, a lehetséges irányokban egyetértenek a szakszervezetek és a munkaadók.

Az egyik legegyszerűbb eszköz a munkahelyvédelmi akció kibővítése lehetne. Jelenleg a nyugdíjkorhatárt el nem érő, 55 év feletti dolgozók után jelentős járulékkedvezményt vehetnek igénybe a vállalatok, így ennek kibővítése nem jelentene nagyobb adminisztrációs terhet. Az érdekképviseletek ugyanis egyebek mellett azt kifogásolják most, hogy a 65 év feletti, öregségi ellátásban részesülőknek – amennyiben dolgoznának – ugyanazon közterheket kell megfizetniük, mint a főállású munkavállalóknak.

A cikkben megszólaltatták a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét is. Parragh László szerint adózási eszközökkel ösztönözhetők a vállalkozások arra, hogy ellátottakat alkalmazzanak, ehhez nyújthat a kormány kedvezményt, ugyanakkor a munkaerőhiányra nem ez jelenti a megoldást, hanem a technológiai fejlesztés. Sok vállalkozás azonban nem érdekelt abban szerinte, hogy a munkaalapú termelését technológiai, tudásalapú megoldásokkal váltsa ki.

Parragh szerint a nyugdíjasok foglalkoztatására vonatkozó szabályokon csak úgy érdemes finomítani, hogy az ne menjen az aktív korúak foglalkoztatottságának rovására.

Kiemelt kép: Nagy Sándor debreceni nyugdíjas 1945 előtt gyártott autókat, motorokat gyűjt és restaurál. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.