Pénzügy

Mészáros Lőrinc nem tudja, mennyi pénze van, segítünk neki

Mészáros Lőrinc azt mondta, ő nem egy átlagember, és fogalma sincs, mekkora a vagyona. Mind a kettő igaz lehet. Mindenesetre segítünk neki, hogy mennyit keres, és mennyit keres egy átlagember. A felcsúti polgármesternek több bevétele keletkezett idén, mint a teljes magyar felsőoktatás büdzséje. Vállalkozásai csak idén összesen 220 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek el. Mészáros cégeinek jövedelemtermelő képessége rövid idő alatt megszázszorozódott, akárcsak Orbán Viktor barátaié. Röpke három év alatt Magyarország 28. leggazdagabb embere lett. Személyes vagyona már 35,4 milliárd forintra rúg, írta a Forbes.

Mennyi a jövedelme, és főként hogyan szerzi?

2015-ben Mészáros fő cégének nettó árbevétele 20,74 milliárd forint volt, és ebből 3,5 milliárd forint osztalékot fizettek. Idén az összes cége 226 milliárd forintos árbevételt érhet el. Ebből becslésünk szerint adózás előtti 20-23 milliárdos osztalékot vehet majd fel jövőre. Ennek alapján:Mészáros nettó jövedelme havi 1,8 milliárdra rúghat.

A hogyanra könnyebb válaszolni, mert Mészáros üzleti modellje nagyon egyszerű. Kizárólag állami megrendelésekből szerezte vagyonát. Ezt a vagyont az elmúlt három évben befektette, amin még jobban meggazdagodott. Mindehhez politikai kapcsolatai és kedvezményes állami hitelek sorozata segítette és segíti.

Mészáros befektetései a teljesség igénye nélkül:

Hogy Mészáros Lőrinc jövedelme hogyan aránylik az átlagemberek jövedelméhez? A KSH adatai szerint Magyarországon a lakosság legalsó tizedének havi 27 800 forintos nettó jövedelme van. A legfelsőnek 228 ezer forint. Az átlagnak mintegy 95 883, Mészárosnak 1,8 milliárd. Mutatjuk is:

meszaros_lorinc1-01

Trükkös rejtegetés, de nem eléggé trükkös

Mészáros kínosan ügyel a látszatra. Érdekeltségeinek többségében nem jelenik meg személyesen, csak közvetlen munkatársai útján. Ahol emberei feltűnnek, az a cég előbb-utóbb Mészárosé lesz. A piacon mindenki tudja, így az újságírók is, hogy kik Mészáros emberei. Legutóbb a médiapiacon szerzett így céget, de előtte ezt néhány héttel még nem is sejtette.

A friss Heti Válasz arra hívta fel a figyelmet: Mészáros és köre új befektetési formát is talált, hogyan tudnak teljesen eltűnni a nyilvánosság elől. Ez a magántőkealap, amelynek sajátossága, hogy a jegyek lejegyzőinek kilétét teljes homály fedi. Nevüket ugyan le kell adni a Magyar Nemzeti Banknál, ám onnan az adat legfeljebb bűnügyben, pénzmosás elleni eljárásban kerülhet ki – de akkor is csak az eljárást bonyolító hatóságok kaphatják meg.

Az elmúlt hónapok történései alapján úgy tűnik, ezt a befektetési formát – ahogy a lap fogalmaz: “hazai offshore“-t – leginkább a Mészáros Lőrinc érdekköréhez közeli vállalkozások fedezték fel. Magántőkealapok tűnnek fel a médiabirodalmat építő Opimus Group háza táján, egy ilyen alap vásárolta meg a Hunguest Hotels részvényeit, s az MKB Bank új tulajdonosai is magántőkealapok.

Családján és Orbán Viktoron kívül senkinek sem ad ajándékot

Mészáros azt is mondta a médiatörténeti interjújában, hogy karácsonyra a családján és Orbán Viktoron kívül senkit nem ajándékoz meg. Ebben is szeretnénk neki segíteni. Lássuk, kiknek, hogyan adományozhatna a 35 milliárdos magánvagyonából, amelyből nem ad senkinek.

meszaros_lorinc2_ajandek-011

Ajánlott videó

Olvasói sztorik