Pénzügy

Titokban kitömik állami hitellel Mészáros Lőrinc szállodáit

Meszaros-Lorinc(210x140).jpg (Array)
Meszaros-Lorinc(210x140).jpg (Array)

A szállodaiparban szokatlanul magas hitelt kínál az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) uniós forrásból – állítólag titokban – elsősorban azért, hogy hátszelet adjon a Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozó érdekeltségébe tartozó hoteleknek – írta a Magyar Nemzet.

Az MFB 44 milliárd forint keretösszegű hitelt nyújt vendéglátóipari cégek, projektek támogatására, ám a szállodaipart jól ismerő, névtelenséget kérő források szerint az ágazatban szokatlanul magas összeg igazi célja, hogy helyzetbe hozzák Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozót – írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet emlékeztet arra, hogy sajtóhírek szerint a felcsúti milliárdos – Orbán Viktor miniszterelnök közeli ismerőse – belépett a szállodaipari piacra. A piaci információk szerint már azt is kidolgozták, hogyan fog törleszteni a nagyvállalkozó. Több minisztérium az érdekeltségeibe tartozó hotelekbe szervezi konferenciáit, dolgozói továbbképzését.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium például a Balatonalmádiban lévő Ramada Hotelbe küldi több száz alkalmazottját többnapos továbbképzésre, amelyben wellness-szolgáltatásokat is igénybe vesznek. Ez fejenként és éjszakánként legkevesebb 40 ezer forintos kiadással jár.

Az MFB annyit árult el a napilapnak, hogy a 44 milliárd forintos forrás uniós pénz, amelyet hitelként igényelhetnek a vállalkozások.

FRISSÍTÉS 15:30. Cikkünk megjelenése után az MFB azt közölte lapunkkal, hogy a Magyar Nemzet cikkében sugallt állítás, miszerint a 44 milliárd forintos keret kifejezetten a vendéglátás és a turizmus ágazatban költhető el, nem felel meg a valóságnak, mivel általános felhasználási célú termékről van szó. Nem állja meg a helyét az az állítás sem, miszerint az MFB állami tulajdonú bank révén közpénzből finanszírozza a 44 milliárd forintos hitelkeretet, mivel uniós finanszírozású hiteltermékről van szó. (Utóbbit nem is írta a Magyar Nemzet, hiszen uniós forrásról beszélnek a cikkben – a szerk). 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik