Pénzügy

Hatalmasat javult Orbán barátainak profittermelő képessége

Hosszú cikkben foglalja össze a 444.hu a Simicska Lajos utáni kormányközeli pénzszerző gépezet tavalyi bevételeit. A lap szerint a korábbi, egy uralkodó szereplős pénzszivattyúzó modellt felváltotta több kisebb, de a lopható szektorokban hasonlóan agresszívan terjeszkedő szereplő, és nagyon felfuttatták az állam által lehetővé tett profittermelést.

Mészáros Lőrinc: harminchatszoros árbevétel növekedés

Tavaly a mester fő cége, a Mészáros és Mészáros Kft. a tízmilliárdos árbevételű cégek közül a húszmilliárdos árbevételű cégek soraiba katapultált, köszönhetően a rengeteg állami csatornázási, árvízvédelmi és egyéb munkának, amit elnyert. Az OTP által finanszírozott cégcsoportja pedig 2010-hez képest megharminchatszorozta árbevételét.

Szíjj László

Az ellen-Közgép a most már Szíjj László kizárólagos tulajdonában álló Duna Aszfalt lett: ez a cég kapja a legnagyobb útépítési munkákat. Itt 2010-től egyre több nyereség jut egységnyi árbevételre: most már több mint tíz százalék.

Garancsi István

A miniszterelnök kötélbarátja egészen szerteágazó üzleti tevékenységet folytat: van építőipari vállalata (Market), ingatlanbirodalma (Szinva), bankja (Duna Takarék), fociklubja (Videoton), mezőgazdasági érdekeltsége (GyTT), de egy svájci központú, a magyar állam által kivételezett helyzetben tartott energiakereskedőben is van részesedése.

A Market Építő 51,6 milliárd forintra növelte árbevételét a tavalyi 47 milliárdról, a cég nyeresége nem volt túl nagy. A Szinvából 300 millió forint osztalékot vett ki az üzletember, nagyságrendben hasonló összeg üthette markát a MET osztalékából is.

Habony Árpád

A nem közszereplő közszereplő Orbán-tanácsadó céget indított tavaly áprilisban – Orbán jogi tanácsadójával, Győri Tiborral közösen –, a Modern Media Group Zrt-t. Az MMG működésének első, nem teljes évében 803,9 millió forint árbevételt, 204 millió forint nettó profitot ért el. Az eredményt nem vették ki osztalékként – sőt, a tulajdonosok 16 millió forint tagi kölcsönnel is finanszírozzák a cégüket –, de a kiegészítő mellékletből kiderül, hogy a cégben 280 millió saját tőke mellett több mint négyszázmillió forint szabad forrás van.

Andy Vajna

Ő az egyik állam által kiválasztott kaszinótulajdonos, aki gyakorlatilag háborítatlanul, az állami szabályok által mindenfajta versenytől védve teszi zsebre a milliárdokat, másrészt pedig az ő cége vett állami hitelből televíziót, a TV2-t. Kaszinói elképesztően jól mennek, különösen annak fényében, hogy a milliárdos bevételekhez képest milyen minimális beruházást igényelnek. Tavaly 6,3 milliárd forintot tett zsebre osztalékként csak a kaszinóiból, amit offshore cégének utalt el.

Tiborcz István, Paár Attila

A miniszterelnök veje, Tiborcz István tavaly ismeretlen összegért eladta fő cégét, a közvilágítási közbeszerzések megnyerésében utazó Elios Zrt-t egy győri építőipari vállalkozónak, Paár Attilának. De nem maradt üzletileg tétlen: a HCS Experts nevű cégből 470 milliós osztalékot vett fel tavaly.

Paár cégei pedig bombaformában vannak. A West Hungária Bau 20-ról 25 milláirdra növelte árbevételét, a cégből 1,12 milliárd forintot szedett ki osztalékban. A Tiborcztól megszerzett Eliosból hasonló nagyságrendű pénzt, 972 millió forintot. Kisebbik, az építőipari közbeszerzésekben nem rosszul szereplő cége, a PBE félmilliárdról másfélmilliárdra bővítette árbevételét.

Sánta János, ifj. Sánta János

Szegény Sánta család, őket még az ág is húzza. A hódmezővásárhelyi dohánykirály-dinasztia fő cége, a Contnental Dohányipari Zrt. árbevétele esett, 25,7 milliárdról 23,9 milliárdra, miközben az adózott eredmény feleződött, 616 millióról 268 millióra.

A kis- és nagykeres cégük, a Tabán Trafik árbevétele 23,8 milliárdról 20,3 milliárdra esett, adózott nyeresége is csak 206 millió forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik