Pénzügy

Szombattól egyszerűbb lesz bankot váltani

Kormányrendeletben rögzítik a határidőket és a bankok feladatait.

Egyszerűbb és gyorsabb lesz a bankváltás október 29-től, hatályba lép ugyanis az a kormányrendelet, amely rögzíti a feltételeket és határidőket.

Az új szabályozást azon Magyarországon nyitott vagy vezetett fizetési számlák közti váltásra kell alkalmazni, amelyeket azonos pénznemben vezetnek, és legalább a készpénz befizetését és kifizetését, valamint az átutalások teljesítését és jóváírását lehetővé teszik.

A fogyasztóknak az új szolgáltatónál, írásban kell kezdeményezniük a számlaváltást. A korábbi számlavezető nem utasíthatja vissza a számlaváltási meghatalmazást. A meghatalmazásban meghatározható az a munkanap, amelytől a megbízásokat az új számláról kell teljesíteni, a korábbi számlaszerződést legkorábban e naptól felmondhatja.

Az új szolgáltatónak a megbízás átvételét követő két munkanapon belül fel kell kérnie a korábbi szolgáltatót arra, hogy végezze el a meghatalmazásban szereplő feladatokat. A régi szolgáltatónak öt munkanapon belül kell megküldenie az adatokat az új banknak; a fizetési számlán a meghatalmazásban megjelölt naptól nem írhatja jóvá a beérkező utalásokat, nem teljesítheti a beszedési megbízásokat, törölnie kell a rendszeres átutalási megbízásokat és át kell utalnia a számlán maradt pozitív egyenleget az új fizetési számlára.

Az új számlavezetőnek a rendszeres átutalási megbízásokat az adatok kézhezvételét követő öt munkanapon belül rögzítenie, és a megjelölt naptól kezdődően teljesítenie kell, a számlára ismétlődően átutalókat és a beszedőket pedig tájékoztatni az új fizetési számláról.

Számlaváltáskor a korábbi és az új szolgáltató kizárólag a tényleges ráfordításaival arányos, ésszerű díjat állapíthat meg, a korábbi számlavezető az adatszolgáltatásért nem számíthat fel díjat vagy költséget. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik