Pénzügy

Az állami rezsicsökkentés ehhez képest piskóta

Azt mondjuk, aki hőszigeteléssel biztosítja be magát, az sokkal többet nyerhet, mint amennyit az utóbbi évek központi árcsökkentése jelentett. Mindig jóval kevesebb lesz a fűtési, hűtési költsége, mint a többieké.

Az első rezsicsökkentés előtti árakhoz képest összesen 25 százalékkal csökkent a lakossági földgáz, 24,5 százalékkal a villamos energia, és mintegy 22,5 százalékkal a távhőszolgáltatás ára. Ami elég jól hangzik, de nem überelhetetlen. Sőt, megduplázható. Hőszigeteléssel ugyanis simán meg lehet felezni egy ház fűtési költségeit. Ráadásul akkor is csökken a rezsi, ha nem az államilag mérsékelt árú gázzal, távhővel, vagy árammal fűtenek a lakók, hanem mondjuk szénnel vagy fával.

A rezsicsökkentés legjobb eszköze

A magas fűtési költségek ellen a legjobb ellenszer ugyanis a hőszigetelés. Ilyenkor többnyire a falak hőszigetelésére gondolunk, és nem véletlenül, mivel ez a ház legnagyobb felülete, itt szökik el a legtöbb hő. A kérdés már csak az, hogy milyen vastag szigeteléssel mennyit tudunk megtakarítani. Míg a mai magyar építési gyakorlatban az 7-10 cm vastag hőszigetelés az általános, addig a legtöbb európai országban ebben is jóval előttünk járnak. A szomszédos Ausztriában például 15 cm vastagság felett elfogadott a falak hővédelme, és pl. a szerb előírásokat is csak 12 cm vastag szigeteléssel lehet kielégíteni.

A hazai előírások idén januártól változtak.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a ház vagy lakás utólagos hőszigeteléshez támogatást (pályázati pénzeket) vesznek igénybe a tulajdonosok, akkor a hagyományos B30-as téglafalat legalább 14 cm vastag polisztirolhab hőszigeteléssel lehet felújítani, de a hatékonyabb, Grafit típusú hőszigetelés sem lehet 11 cm-nél vékonyabb.

Ezzel a fal hőveszteségét akár 80 százalékkal is lehet csökkenteni, ami a ház fűtési költségét a felére is leviheti.

Ha jövőre nem akar melegrekordot a lakásában

Aztán itt van a kánikula is: az idei július-augusztusban másról sem szóltak a hírek, mint hogy milyen gyilkos meleg vár még ránk. A hőszigetelésben az is jó, hogy ilyenkor forróságban is jól jöhet.

Kétségei vannak? Akkor nézze meg ezt a videót, amelyben kicsiben, de nagyon szemléletesen mutatja be az Austrotherm, mire is képes a néhány centiméteres védőréteg a nagy hőségben.

Ha pedig eddig azt tervezte, hogy légkondit vesz jövőre, vegye azt is számításba, mennyire fogja ez a lépés megpörgetni a villanyóráját, és -számláját. Gondoljon a meggyekre, szedrekre és áfonyákra, és rá fog jönni, hogy a hőszigeteléssel járhat a legjobban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik