Pénzügy

Hőszigetelés: tízszer gazdaságosabb, mint 20 éve

Austrotherm (Array)
Austrotherm (Array)

Álmodott már olyan otthonról, ahol klímhasználat nélkül élvezheti nyáron a kellemes hűvös időt, télen pedig kevesebbet kell fűtenie ahhoz, hogy a lakásban ideális legyen a hőmérséklet? Létezik megoldás: hőszigeteléssel egyszerűen takaríthat meg energiát, ezáltal pénzt is. Mutatjuk, hogyan!

Az emúlt két évtizedben, az energiahordozók árának folyamatos, mára csaknem 3300%-os növekedése magával hozta azt a trendet is, mely szerint a megnövekedett költségeket csak alacsonyabb fogyasztással lehet csökkenteni.

Hogyan lehetséges kevesebb energiát fogyasztani úgy, hogy közben megőrizzük jelenlegi életszínvonalunkat és kényelmünket? Itt jön képbe a hőszigetelés: egy felmérés szerint a szigetelt és szigeteletlen házak energiafogyasztása között akár 50-70%-os különbség is lehet. Egy profi hőszigetelő rendszer alkalmazásával a kezdeti pluszköltségek ellenére, már 3-4 éves befektetési megtérülés mellett akár 25-30 éven keresztül élvezhetjük a szigetelés rezsicsökkentő hatását.


Kruchina Sándor, az Austrotherm szakértője elmondta, hogy az energiahordozók mellett a homlokzati hőszigetelő anyagok ára is emelkedett, azonban jóval kisebb mértékben. A szigetelő anyagok árának csupán háromszoros emelkedése pontosan a tizede a gáz áráénak, éppen ezért elmondható, hogy ma tízszer annyira érdemes szigetelni, mint 20 éve.

A polisztirolhab hőszigetelő anyagok gyártására specializálódott Austrotherm piacvezető az iparágban, forgalma megalakulása óta évről évre növekszik hazánkban és a környező országokban egyaránt. A vállalat jelenleg 11 országban működik 19 gyárral. Magyarországon 1991-ben nyitotta meg első gyárát Győrben, azóta még kettőt indított el: az egyiket Gyöngyösön, a másikat Szekszárdon. Hazánkban mindegyik csúcskategóriájú gyárhoz tartozik egy-egy saját laboratórium, ahol folyamatos termékfejlesztések és -ellenőrzések zajlanak.
Az átlátható minőségre
már a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektető cég Magyarországon egyedülállóan publikálja a terméktesztek során készülő minőségellenőrzési jegyzőkönyveket.

Az Austrotherm szerint a jó hőszigetelés minél vastagabb, annál jobb: annál kevesebb energia szökik el a falakon keresztül. Míg a nyugat-európai háztartásokban az átlagos hőszigetelési vastagság 10-15 cm, addig a magyar építési gyakorlatban ez az érték – bár javuló tendenciát mutat – csak 7-8 cm.

Nézze meg, hogy milyen vastag hőszigetelésre van szüksége!

Bár a legtöbben nem gondolnánk, de a vastagság mellett a szín is számít. A szürke GRAFIT® REFLEX különleges alapanyagának köszönhetően lényegesen jobb szigetelési értékekkel rendelkezik, mint fehér homlokzatszigetelő lemez társai. Tudja meg, miért!

Legyen energiatudatosabb otthona olcsóbban az Austrotherm GRAFIT® REFLEX akciójának köszönhetően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik