Pénzügy

Energiatakarékos otthonok állami támogatással

otthon (otthon, )
otthon (otthon, )

A társasházak számára kiváló lehetőséget kínál „Az Otthon Melege" címmel induló európai uniós pályázat, melynek keretében összesen bruttó 10 milliárd forint állami támogatás kerül kiosztásra az energiahatékonyságuk javítása érdekében.

A hőszigetelés korszerűsítésének szempontjából ez egy kihagyhatatlan alkalmat jelent a résztvevőknek, mivel hosszútávon jelentős pénzmegtakarítást lehet elérni. A programban a társasházak mellett lakásszövetkezetek is részt vehetnek, amennyiben az épület megfelel az itt található követelményeknek.

Ha kíváncsi, hogyan spórolhat Ön is a fűtésszámláján, olvasson tovább!

A felmérések szerint a nem megfelelő hőszigetelés következtében egy átlagos magyar háztartás energiaigénye jelentősen magasabb az uniós átlagnál. Ennek eredményeképpen az Európai Unió kiemelt figyelmet és támogatást fordít az energiahatékonyság növelésére. Nyilvánvaló, hogy az egyik leghatékonyabb módszer az energiaszámla csökkentésére, ha kevesebbet fogyasztunk.

Azonban lehetséges-e kevesebb energiát fogyasztani úgy, hogy közben megőrizzük jelenlegi életszínvonalunkat és kényelmünket? A megfelelő hőszigeteléssel igen, ugyanis egy profi hőszigetelő rendszer számos előnyt rejt magában. Az energiatudatos szemlélet alkalmazása először ugyan plusz költségként jelentkezik a háztartásokban, de már 3-4 éven belül megtérül az ára, és jó minőségű hőszigeteléssel akár 25-30 éven keresztül élvezhetjük otthonunk melegét. A fent említett pályázat keretében nyújtott akár 50%-os intenzitású támogatás által a hőszigetelésre áldozott pénz megtérülési ideje a felére csökkenhet.

A polisztirolhab hőszigetelő anyagok gyártására specializálódott Austrotherm piacvezető az iparágban, megalakulása óta évről-évre növekszik a forgalma hazánkban és a környező országokban egyaránt. A vállalat jelenleg 11 országban működik 19 gyárral. Magyarországon 1991-ben nyitotta meg első gyárát Győrben, azóta még kettőt indított el Gyöngyösön és Szekszárdon. Folyamatos termékfejlesztéseinek köszönhetően számos speciális hőszigetelő terméket vezetett be itthon. Mindemellett a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektet az átlátható minőségre.

Míg más cégeknél a belső minőségellenőrzésről készített jegyzőkönyvek általában titkosak, az Austrotherm honlapján bárki megtekintheti a cég minőségellenőrzési vizsgálatainak eredményeit.

Az Austrotherm szerint a jó hőszigetelés titka a vastagságban rejlik. Az optimális vastagságú hőszigetelő rendszerrel ugyanis elkerülhetjük, hogy a fűtési energia a falakon át kiszökjön. Míg a nyugat-európai háztartásokban az átlagos hőszigetelési vastagság 10-15 cm, addig a magyar építési gyakorlatban ez az érték – bár javuló tendenciát mutat – csak 7-8 cm. Tudja meg, hogy milyen vastag hőszigetelésre van szüksége!

Bár a legtöbben nem gondolnánk, de a vastagság mellett a szín is számít. A szürke GRAFIT® REFLEX különleges alapanyagának köszönhetően lényegesen jobb szigetelési értékkel rendelkezik, mint a fehér homlokzatszigetelő lemez. Tudja meg Ön is, hogy miért!

Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik