Pénzügy

Jár-e a gyed mellé a bölcsőde?

bölcsőde (bölcsőde)
bölcsőde (bölcsőde)

Bár januártól hatályba lépett a gyed extra csomag, amelynek egyik elemeként az anyák a gyermek egyéves kora után a gyermekgondozási díj (gyed) folyósítása mellett is dolgozhatnak, a hatályos jogszabályok alapján nem egyértelmű, hogy a bölcsődék és családi napközik felvehetik-e a gyedben részesülő anyák gyermekeit, a gyermekvédelmi törvény vonatkozó passzusát ugyanis elfelejtették módosítani - írja a Népszabadság.

A lap keddi cikke szerint ez most úgy szól: “A gyermekek napközbeni ellátását különösen az olyan gyermekek számára kell biztosítani, akinek fejlődése érdekében állandó napközbeni ellátásra van szüksége, illetve akit egyedülálló vagy időskorú személy nevel, vagy akivel együtt a családban három vagy több gyermeket nevelnek, kivéve azt, akire nézve eltartója gyermekgondozási díjban részesül.”

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a bölcsődék vezetőinek most komoly fejtörést okoz, hogy fölvehetik-e a gyedben részesülő anyák gyermekeit vagy sem.

Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke a lapnak azt mondta: valóban nem koherens a két vonatkozó jogszabály, de ez a gyakorlatban még nem okoz valódi problémát. A bölcsődékben ugyan fokozott érdeklődés érzékelhető a szülők részéről, de a konkrét jelentkezések száma egyelőre elenyésző.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint félreértésről van szó, 2014-től már a gyeden lévő anyák is járathatják gyermeküket bölcsődébe vagy családi napközibe, ha ezalatt keresőtevékenységet folytatnak. A fő szabály a tárca szerint ugyanis a gyermekvédelmi törvény egy másik paragrafusában van, amely kimondja: a gyermekek bölcsődei, családi napközis ellátását azon gyermekek számára kell megszervezni, akiknek szülei dolgoznak, munkaerőpiaci részvételt elősegítő programban vagy képzésen vesznek részt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik