Belföld

Megduplázzák az új bölcsődei helyek számát

Fehérvári bölcsisek (bölcsisek)
Fehérvári bölcsisek (bölcsisek)

Az elmúlt három évben 3000 új bölcsődei hely létesült, a Fidesz a következő egy évben még ugyanennyit teremtene.

A Fidesz támogatja a bölcsődei férőhelyek további bővítését, amellyel a szociális államtitkárság is foglalkozik – mondta el a párt szóvivője szerdai székesfehérvári sajtótájékoztatóján.

Selmeczi Gabriella emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évben mintegy háromezer új bölcsődei férőhely létesült az országban. A Fidesz támogatja, hogy a következő egy évben még háromezer férőhely jöjjön létre – mondta. A szóvivő szerint az édesanyák úgy tudnak nyugodtan visszatérni a munka világába, ha tudják, hogy a bölcsődében jó helyen van gyermekük.

Áttörés az anyukák foglalkoztatásában

Selmeczi Gabriella közölte: a Fidesz parlamenti frakciójában többféle álláspont van a gyermeknevelésről, de abban minden képviselő egyetért, hogy az otthon maradás és a munka közötti döntés lehetősége a családé és az édesanyáké legyen. Hozzátette: mindegyikhez többféle támogatást nyújt az állam.

Fotó: ÖKK

Hangsúlyozta, hogy a gyed extra igazi áttörést jelent a kisgyermekes anyukák foglalkoztatásában, mert támogatják a nőket akkor is, ha a kisgyermek nevelése mellett már szívesen vállalnának munkát. A gyermek egyéves kora után az anyukák, ha akarnak, dolgozhatnak és jogosultak maradnak a gyesre, gyedre is: a juttatást továbbra is megkapják a gyerek két-, illetve hároméves koráig – tette hozzá.

Több lesz a családok jövedelme

A szóvivő kiemelte, hogy az intézkedések következtében a családok jövedelme több lesz akár rész-, akár teljes munkaidőben dolgozik az édesanya. További előnynek nevezte, hogy a gyed extra révén a nők nem esnek ki hosszú időre a foglalkoztatásból és könnyebben visszatérhetnek korábbi munkaadójukhoz.

Selmeczi Gabriella kijelentette: a nők mellett állnak akkor is, ha lejárt a gyes, hiszen a munkahelyvédelmi akcióterv segítségével idén 30 ezer édesanya visszatérését segítették a munka világába. Eddig a munkaadók a kisgyermekes anyák után 3 évig nem fizettek szociális adót, januártól pedig ennél is több jár: három vagy többgyermekes szülők foglalkoztatása esetén 2+1 év helyett 3+2 éves támogatást kapnak. Az első három évben teljesen elengedik a szociális adót, a negyedik évtől pedig az adó 50 százalékát kell fizetniük a munkaadóknak az anyák után – mondta.

Ösztönzi a gyermekvállalást

Törő Gábor (Fidesz), a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, a január elsejétől életbe lépő új családtámogatási rendszer, a gyed extra ösztönzi a gyermekvállalást, segíti a gyermeknevelést és kedvezőbb feltételeket biztosít az édesanyáknak. Kiemelte, hogy a Fidesz a családok és az édesanyák mellett áll, mert az alacsony keresetűeknek adókedvezményeket biztosítanak, akik így jobb anyagi körülmények között tudnak gyermeket nevelni.

Diplomás gyed

A diplomás gyed kapcsán jelezte, hogy év elejétől a legalább két éve felsőfokú tanulmányokat folytató nők az iskola mellett könnyebben vállalhatnak gyermeket: a felsőfokú alapképzésben részt vevők a 108 ezer forintos minimálbér 70 százalékát kapják, míg a mesterképzésben részt vevők a 118 ezer forintos garantált bérminimum hetven százalékát kapják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik