Pénzügy

Ezért lehet kockázatos a gyed extra

Kismama (kismama)
Kismama (kismama)

Egyelőre még nemigen igénylik a kismamák a gyed extrát, inkább csak tájékozódnak. Aki az ellátás melletti munkavállalást választja, annak különösen érdemes meggondolnia a dolgot, ha még szeretne gyereket.

A januártól bevezetett gyed extra többek között biztosítja, hogy a gyermek egyéves kora után az anyák a gyes és a gyed mellett is dolgozhassanak. A gyed mellett eddig egyáltalán nem lehetett munkát vállalni, a gyes mellett pedig a gyermek egy éves kora után legfeljebb heti 30 órásat (az otthoni munkavégzésnél viszont nem volt időkorlát).

Ha tehát az anya dolgozni tud, jobban járhat, mint eddig.

És azt tudta, hogy két különböző korú, gyedre és gyesre jogosító gyermek után csak akkor kaphatja meg mindkét ellátást az anya (bizonyos esetben az apa), ha a második gyermek 2014 január 1-je után született? Vagyis aki hamarabb szülte meg a kisebbik gyermekét, az elesik a dupla ellátástól.

Van benne kockázat

A Népszabadság annak járt utána, van-e valamilyen rizikó abban, ha az anya visszamegy dolgozni a gyes vagy gyed mellett. Kiderült, hogy van. Méghozzá az elbocsásási szabály változása miatt. Hiszen az új Munka Törvénykönyve bevezetése óta már nem illeti meg az abszolút felmondási tilalom a kismamákat a gyermek 3 éves koráig.

Vagyis ha az anya visszamegy dolgozni, akkor neki bármikor felmondhatnak. Ekkor pedig a gyes vagy gyed önmagában csak egészségügyi ellátásra jogosítja őt, tb-ellátásra nem. Így ha hosszabb ideig nem talál munkát, és közben újra szül, akkor nem lesz meg a gyed-hez szükséges biztosítási jogviszonya.

Ha viszont nem megy vissza dolgozni, akkor ilyen kockázatot nem vállal, hiszen a munkaviszonya és ezzel a biztosítási jogviszonya is fennmarad a gyes végéig. Ha pedig ismét babája lesz, akkor rá is megkaphatja a gyed-et.

Vagyis emiatt nem is olyan könnyű meghozni a döntést, hogy a pluszpénz reményében visszamenjen-e dolgozni az anya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik