Pénzügy

Nehezítik a külföldiek munkavállalását Ukrajnában

Külföldiek és hontalan személyek a jövőben nem tölthetnek be olyan állást Ukrajnában, amely államtitokhoz való hozzáférést tesz lehetővé vagy ukrán állampolgársághoz kötődik.

Az ukrán kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy megszigorítja a külföldiek és hontalan személyek ukrajnai munkavállalásának feltételeit.

A határozat értelmében a külföldi állampolgárokat vagy hontalan személyeket alkalmazni kívánó munkaadóknak pecséttel és aláírással ellátott okmánnyal kell igazolniuk a helyileg illetékes állami foglalkoztatási szolgálatnál, hogy a betöltendő tisztségnek vagy munkahelynek nem feltétele az ukrán állampolgárság és államtitokhoz való hozzáférés biztosítása, közölte az UNIAN hírügynökség.

A jelentés szerint azoknak a vállalatoknak, amelyeknél titkos részleg működik, az utóbbi vezetője által aláírt igazolást kell kiállítaniuk a foglalkoztatási hivatalnak arról, hogy a külföldi által betöltendő állás nem jár államtitokhoz történő hozzáféréssel.

A külföldiek és hontalan személyek alkalmazásának szigorítását hivatalos vélemény szerint az indokolta, hogy Ukrajnában elterjedt gyakorlat külföldiek foglalkoztatása a privatizált vállalatok államtitkok megismerését lehetővé tévő vezetői pozícióiban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik