Pénzügy

Az ombudsman is fellép Monok ellen

A kisebbségi ombudsman szerint törvény- és alkotmányellenes a monoki önkormányzat segélykifizetési rendelete. A vizsgálata alapján megállapította: a településen hátrányos megkülönböztetés folyik.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman a monoki és a hozzájuk csatlakozott más települési önkormányzatok azon döntését vizsgálta, hogy a segélyek kifizetését munkához kötik. Ennek eredményeit kedden ismertette az MTI-vel.

A kisebbségi ombudsman a monoki példát rendkívül veszélyesnek tartja. A mintegy 30 oldalas jelentésében megállapítja, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település példáját követve Ivád, Sárospatak és Kerepes önkormányzata rendeleteiben nem csak tudatosan sért törvényt, de felmerül a közvetett diszkrimináció lehetősége is.

Kállai Ernő szerint: a probléma eleinte csak a mélyszegénységben élőket érintette, idővel viszont kisebbségi, így romaügy lett belőle. Ezért indította meg hivatalból a vizsgálatát.

Nem szankcionálhat az ombudsman

Az ombudsman – magyar nevén országgyűlési biztos – olyan saját hivatallal rendelkező, a parlament által megválasztott köztisztviselő, aki tevékenységében más állami szervektől független, és csak az országgyűlésnek tartozik felelősséggel.

Panasz alapján indít vizsgálatot, felhívja a jogsértő figyelmét a visszásságokra, illetve képviseli a panaszos jogait. Az ombudsman azonban nem hozhat kötelező intézkedéseket, nem alkalmazhat jogi szankciókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik