Pénzügy

A Lay’s Magyarország ügyvezetője

Miután az ukrán maffiával is meg kellett küzdenie, a szlovákiai és a magyarországi munkát már kifejezetten nyugalmasnak találta Annetta Hewko, aki társaival egy női menedzserszervezetet is létrehozott nálunk.

A Michigan államból való Annetta Hewko 1983-ban vette át mérnöki diplomáját az Illinois állambeli Evanstonban lévő Northwestern Universityn, majd a Hewlett-Packardnál helyezkedett el Palo Altóban. 1986 és 1988 között MBA fokozatot szerzett a Kellogg Business Schoolban, majd menedzsment tanácsadónak állt Bostonban.

Kelet-Európa országai közül elsőként Ukrajnát ismerte meg. Ukrán szülők gyermekeként beszélte a nyelvet, s a Szovjetunió felbomlásakor, amikor külföldi cégek jelentek meg a térségben, fejvadászok keresték meg, hogy építse fel a Pepsi-Cola ukrajnai vállalatát. Meglehetősen “szovjet jellegű” szállodában kezdte kijevi életét, s az irodát is önerőből kellett kialakítania, mert nyugati színvonalú helyiség egyszerűen nem volt. A feladatot azonban izgalmasnak találta: a gyártásra, az eladásra szervezett franchise-partnereket és a Pepsi-Cola dolgozóit ő tanította be, s milliókat mozgatott meg a cserekereskedelemben. Mivel az ukrán valuta – akkoriban karbovanyecnek hívták – nem volt konvertibilis, speciális konstrukciót talált ki arra, hogy vállalata mégis pénzhez jusson. A Krím-félszigeten gyártott tankerhajók építésének finanszírozását és értékesítését segítették, ezeket a gyártó Görögországba és Norvégiába adta el valutáért. A Pepsi-Cola karbovanyecben szerezte bevételét, s ez a pénz jó volt arra, hogy a hajógyár alkalmazottait fizessék, míg ők cserébe dollárt kaptak. Mindenki jól járt, de a konstrukciót igen nehéz volt elfogadtatni a helyi hatóságokkal. A nyelvtudás azonban segített.

Bár a maffia általában nem multinacionális vállalatokkal kezd ki, Annetta Hewkót mégis megtalálta. Azt ajánlották, saját biztonsága érdekében rajtuk keresztül szerezze üzleti partnereit. Egyszer olyan telefonhívást is kapott, hogy bombát tettek az irodájába, igaz, ez a fenyegetés valótlannak bizonyult. Annetta Hewko egyik maffia-csoporttal sem kívánt kapcsolatba lépni, s olyan kifogásokat hozott fel, hogy az üzleteket nem ő maga köti, mindenhez jóváhagyást kell kérnie a cég központjából. Egyszer – külföldi útjáról hazatérve – három “látogatót” talált a lakásában. Bár sokáig tiltakozott a gondolat ellen, ezek után azonnal testőrt fogadott, s az Ukrajnában töltött utolsó fél évet így élte le. Nem a fenyegetés miatt ment el, hanem azért, mert addigra sikeresen felépítette a céget. Két és fél évi ott-tartózkodása alatt számos élményben is része volt, látta, miként alakul át az ukrán gazdaság és a politikai élet. Barátjának mondhatja Viktor Pynzenyk reformközgazdászt, akiből akkoriban lett gazdasági miniszter.

1995-ben Szlovákia következett , ahol kereskedelmi igazgatóként a PepsiCo üdítőital és snack üzletágát építette ki, majd a kettő szétvált, s neki az utóbbi, a Frito-Lay önállósítása lett a feladata. Budapestre az itteni Frito-Lay vállalat, a Lay’s Magyarország kereskedelmi igazgatójának jött 1996-ban, majd a következő év végén ügyvezető igazgató lett. Nagyon büszke az itt elért eredményekre, egyebek mellett arra, hogy bár öt évvel a versenytársaik után jelentek meg Magyarországon, s kezdték a nulláról, az eladásokat tekintve ötödikként a sorban, ma már erős második helyezettek, miközben két konkurens cég is elhagyta a piacot. A Frito-Lay a különböző országokban működő cégei jó teljesítményét díjjal ismeri el, s két évvel ezelőtt a Lay’s Magyarország előkelő helyezést ért el.

Annetta Hewko nemcsak céget épített nálunk, hanem egy női menedzserszervezetet, a Professional Women’s Associationt (PWA) is. Ez év eleje óta ő az elnöke a szervezetnek. Már 160-an vannak a címlistájukon, s a havi rendezvényeikre 50-60-an el is mennek.

Az angol mellett folyékonyan beszél ukránul és szlovákul, emellett oroszul társalgási szinten, magyarul és spanyolul alapfokon tud.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik